Sociale media

  • NL
Open the menu

Unni Karunakara nieuwe internationale voorzitter van AZG


Tijdens de bijeenkomst van de Internationale Raad van Artsen Zonder Grenzen in Amsterdam vorig weekend, werd Dr. Unni Karunakara aangeduid als de nieuwe internationale voorzitter van de medische humanitaire organisatie. Hij neemt het over van Dr. Christophe Fournier en zal Artsen Zonder Grenzen de komende drie jaar op internationaal leiden. Daarbij gaat het om 19 nationale verenigingen en afdelingen in andere landen.

© MSF-AZG
© MSF-AZG

"Het is een grote eer om voor zo een belangrijke rol binnen Artsen Zonder Grenzen te worden verkozen en op die manier te kunnen bijdragen aan de strategische keuzes die de organisatie moet maken”, aldus Dr. Karunakara. “We krijgen met heel wat uitdagingen af te rekenen bij het verstrekken van medische hulp aan mensen die door conflicten, rampen, epidemieën of verwaarlozing geen kant meer op kunnen."

"Artsen Zonder Grenzenblijft voor veel mensen belangrijk om te kunnen overleven als we erin slagen onze organisatie constant aan nieuwe situaties aan te passen. De leden van de samenwerkingsplatformen van Artsen Zonder Grenzen, waaronder de Internationale Raad, zijn belangrijk bij het bepalen van de algemene richting van de organisatie. Ik kijk ernaar uit om mijn steentje bij te dragen.”

Dr. Unni Krishnan Karunakara maakte in 1995 kennis met Artsen Zonder Grenzen toen hij in Jijiga in Ethiopië een programma voor de bestrijding van tuberculose opstartte. Daarna werd hij medisch coördinator voor de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Azerbeidzjan waar basisgezondheidszorg werd voorzien voor gedwongen migranten uit Nagorno-Karabach, in Brazilië voor gezondheidszorg voor de autochtone bevolking in de deelstaat Amazonas, en in de Republiek Congo voor een programma rond slaapziekte.

In 2002 ging Dr. Karunakara aan de slag bij de Amsterdamse afdeling Volksgezondheid van AZG die advies geeft aan landenprogramma’s in het Midden-Oosten, zuidelijk Afrika en Zuid- en Centraal-Amerika. Drie jaar later werd hij medisch directeur van de Campagne voor de toegang tot Basisgeneesmiddelen. In 2007 maakte hij deel uit van het team dat noodhulp ging verstrekken aan slachtoffers van de cycloon Sidr in Mathbaria, Bangladesh.

Dr. Karunakara behaalde zijn medisch diploma aan Kasturba Medical College in India en diploma’s volksgezondheid aan de universiteiten van Yale en John Hopkins in de Verenigde Staten. Hij heeft verschillende academische en onderzoeksfuncties bekleed aan universiteiten in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Oeganda, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en concentreerde zich daarbij op de demografie van gedwongen migratie en het leveren van gezondheidszorg aan verwaarloosde bevolkingsgroepen die onder conflicten, rampen en epidemieën te lijden hebben.

Vanaf 2008 werkte Dr. Karunakara aan de Amerikaanse Colombia University als adjunct-directeur voor het project ‘Millenniumdorpen’ van het Earth Institute, en was hij Assistant Clinical Professor aan de Mailman School of Public Health. Als voorzitter zal Dr. Karunakara het internationale kantoor van Artsen Zonder Grenzen in Genève als uitvalsbasis hebben. Van daaruit zal hij samenwerken met de secretaris-generaal van de organisatie, Kris Torgeson.