Sociale media

  • NL
Open the menu

Tissi, Tsjaad: regenseizoen bedreigt hulp aan vluchtelingen


Met het regenseizoen in aantocht vecht Artsen Zonder Grenzen tegen de klok om hulp te bieden aan tienduizenden mensen in het zuidoosten van Tsjaad. Ongeveer 50.000 vluchtelingen verblijven in en rond de plaats Tissi. Zij ontvluchtten geweld in de naburige Sudanese provincie Darfur. De regen zal de wegen naar de vluchtelingen mogelijk onbegaanbaar maken en de enige landingsbaan in het gebied onbruikbaar. De vluchtelingen dreigen daardoor afgesloten te raken van hulp.

© MSF-AZG
© MSF-AZG


Vluchtelingen

De vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, zijn burgers uit Sudan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze zijn uitgeput en getraumatiseerd en hebben dringend behoefte aan medische zorg, water, voedsel, onderdak en goede sanitaire voorzieningen. Veel Tsjadiërs die zijn teruggekeerd naar hun thuisland zijn teruggegaan naar de dorpen waar ze vandaan kwamen. De situatie van de Sudanese vluchtelingen is echter zorgwekkender. ‘De gezondheidssituatie van deze mensen dreigt te verslechteren door gebrek aan water, voedsel en onderdak,’ zegt Stefano Argenziano, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘We zullen hulp blijven geven tijdens het regenseizoen, maar dat zal ontzettend lastig worden.’

Noodhulp en basisgezondheidszorg

In en rond Tissi is geen functionerend ziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen geeft daarom noodhulp en basisgezondheidszorg aan de vluchtelingen en de lokale bevolking. Voor geweldsslachtoffers, kinderen onder 5 jaar en zwangere vrouwen hebben we een eerste hulp opgezet in Tissi. In de afgelopen 4 weken hebben we bijna 7.000 medische consulten uitgevoerd. We hebben bovendien 32.000 kinderen onder 15 jaar ingeënt tegen mazelen. Een mazelenuitbraak in april kostte 13 kinderen het leven. Ook hebben we mensen zien sterven als gevolg van diarreeziekten en luchtweginfecties. Vrouwen lopen daarnaast gevaar het doelwit te worden van seksueel geweld; de afgelopen week behandelden we 2 vrouwen die verkracht waren.

Hulpgoederen en schoon drinkwater

In 10 dorpjes kregen mensen plastic zeilen, dekens, muggennetten, jerrycans en zeep. Ten noorden van Tissi boorde Artsen Zonder Grenzen putten om de bevolking van water te voorzien. ‘Nu het regenseizoen aanvangt, is toegang tot schoon drinkwater van groot belang,’ zegt Delphine Chedorge, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen.

Onveilig

In het grensgebied met Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek is het erg onveilig vanwege de aanwezigheid van gewapende groeperingen, milities en bandieten. Artsen Zonder Grenzen roept de regering van Tsjaad, de VN en andere hulporganisaties op om tijdens het regenseizoen bescherming en hulp te blijven bieden aan de vluchtelingen in het gebied.