Syrië: humanitaire situatie verslechtert verder, er is te weinig hulp
Het oorlogsgeweld loopt steeds hoger op en ook klinieken en ziekenhuizen zijn doelwit. Het gevolg is dat de humanitaire situatie in Syrië steeds verder verslechtert, meer dan 2 miljoen mensen zijn op de vlucht. Vanwege de gevechten zijn grote delen van het land zeer moeilijk bereikbaar. Steeds meer Syriërs vluchten naar de omringende landen, maar er is niet voldoende humanitaire hulpverlening in Libanon en Irak. De winter zal de al moeilijke leefomstandigheden nog meer verergeren. Artsen Zonder Grenzen werkt in 3 ziekenhuizen in het noorden van Syrië en biedt noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon, Irak en Jordanië.
Artsen zonder Grenzen in Syrië
Onze teams werken in 3 veldhospitalen in Noord-Syrië. Mensen komen binnen met verwondingen van kogels, granaatscherven en open botfracturen en andere gewonden als gevolg van bomexplosies. Maar ook hebben mensen medische hulp nodig omdat zij aan chronische ziekten lijden of omdat ze moeten bevallen. Doordat de frontlinies telkens verschuiven, is het niet altijd mogelijk voor mensen te komen. Sinds juni hebben Artsen Zonder Grenzen hulpverleners 10.000 mensen verzorgd en ruim 900 operaties uitgevoerd.
Hulp aan Syrisch medisch personeel
Artsen Zonder Grenzen traint ook Syrische hulpverleners in het omgaan met oorlogsgewonden. Ook ondersteunen we medische voorzieningen: in de Aleppo-regio helpen we Syrische medici met het opzetten van een eerstehulpkamer en een bloedbank. Syrische dokters en andere medische organisaties hebben in het noorden van Syrië verschillende klinieken en andere voorzieningen opgezet. Desalniettemin is het moeilijk voor de bevolking om die te bereiken, vooral mensen die aan chronische ziekten lijden.
Vluchtelingen binnen Syrië
Door de gevechten is het niet mogelijk om grootschalig hulp te bieden aan gevluchte Syriërs binnen het land. Artsen zonder Grenzen is er wel in geslaagd om in een aantal vluchtelingenkampen ad hoc hulpgoederen en drinkwater uit te delen. Het merendeel verblijft echter niet in kampen en zijn constant onderweg. Artsen Zonder Grenzen zet een hulpactie op om dekens, meel en medicijnen uit te delen in de Deir Ezzor-regio. Maar de voortdurende gevechten maken het onmogelijk voor Artsen Zonder Grenzen om de stad in te gaan om gewonden en zieken hulp te bieden of om ze op te halen.
Syrische vluchtelingen in Libanon, Irak en Jordanië
Volgens officiële schattingen bevinden zich er ruim een half miljoen Syrische vluchtelingen in de buurlanden. De hulpverlening schiet er echter tekort. Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp aan de vluchtelingen in Libanon, Irak en Jordanië. Vluchtelingen die Libanon bereiken, schuilen in elk gebouw dat ze maar ook kunnen vinden. De plaatselijke bevolking biedt hulp, maar kampt met beperkte middelen. De registratie van vluchtelingen gaat tergend langzaam en er worden niet voldoende middelen ingezet om op afdoende wijze te zorgen voor onderdak, basisvoorzieningen om te overleven en medische zorg. Vluchtelingen in het Domeez kamp in Irak kampen met slechte water- en hygiënische voorzieningen. Een andere bedreiging vormt de winterse kou met temperaturen onder het vriespunt. In Jordanië gaan Artsen Zonder Grenzen teams regelmatig de vluchtelingenkampen in om mensen op te sporen die chirurgische hulp nodig hebben. In het Amman ziekenhuis kunnen de vluchtelingen terecht voor gratis medische zorg.
Teams van Artsen zonder Grenzen werken in drie ziekenhuizen in het noorden en het noordwesten van Syrië, in gebieden die door gewapende oppositiegroepen gecontroleerd worden. Artsen Zonder Grenzen biedt er medische noodhulp, waaronder chirurgie en medische consulten. Sinds eind juni hebben onze teams meer dan 10.000 patiënten verzorgd en ruim 900 operaties uitgevoerd. In buurlanden Jordanië, Libanon en Irak biedt Artsen Zonder Grenzen medische noodhulp aan Syrische vluchtelingen.