Sociale media

  • NL
Open the menu

Sudan: Duizenden mensen in Abyei op de vlucht voor geweld


AZG geeft medische noodhulp aan mensen die vanwege gevechten in Abyei hun huizen zijn ontvlucht.

© Kate Geraghty/ Fairfax Media
© Kate Geraghty/ Fairfax Media

Sinds vorige week vinden er gewelddadige confrontraties plaats in deze regio, waardoor de betwiste grens tussen Noord- en Zuid-Sudan loopt. Hele steden zijn volkomen verlaten en mensen zijn massaal op de vlucht in de hoop aan het geweld te ontkomen. De omstandigheden zijn zwaar: het regenseizoen is begonnen waardoor de wegen in modderpaden zijn veranderd. De situatie in het gebied is extreem explosief.

Vluchtelingenstroom

"We hebben gezien hoe mensen massaal vanuit Agok naar het zuiden vluchten, met de grootste piek op maandagavond 23 mei,' aldus Raphael Gorgeu, hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. 'Duizenden mensen zijn op de been, vooral vrouwen en kinderen, met tassen op hun hoofd. Ook zie je ze aan de kant van de weg zitten op matjes, uitgeput van urenlang lopen. De vluchtelingenstroom bestaat uit inwoners van de stad Abyei en het plaatsje Agok. Ze vluchten de kant op van het plaatsje Turalei, bij Mayen-Abun, en op de weg vanuit Agok."

Hulp langs de wegen

Medische teams van Artsen Zonder Grenzen bieden noodhulp aan de vluchtelingen. "Onze teams trekken langs de wegen tussen Turalei en Agok waar de vluchtelingen zich verspreid hebben," vervolgt Raphael Gorgeu. "Veel kinderen vertonen symptomen van uitdroging. We maken ons ernstige zorgen over hun toestand. Zonder hulp kan het erg snel verkeerd met hen gaan." De gevechten vonden met name plaats in het stadje Abyei. Op zaterdag 21 mei was de hele stad compleet verlaten: alle inwoners waren gevlucht. Artsen Zonder Grenzen moest haar hulpprojecten in de stad opschorten. In het Artsen Zonder Grenzen-ziekenhuis in Agok, dat op 40 km zuidwaarts ligt van Abyei, vingen onze hulpverleners tijdens dat weekend 50 gewonden op.

Noodhulp in Agok en Turalei

Ons team gaat door met het werk in het Agok ziekenhuis, waar we tevens een uitgiftepunt van rehydratatiezoutoplossingen (ORS) hebben opgezet, tegen optredende uitdroging. Daarnaast zetten we een basis op in Turalei, waar we in een gezondheidspost ondersteuning gaan geven op het gebied van chirurgie. Medische voorraden en hulpgoederen voor de vluchtelingen, waaronder materiaal voor onderdak, muskietennetten, zee en plastic zeil, is onderweg.

Artsen Zonder Grenzen in Agok, Zuid-Soedan

Artsen zonder Grenzen biedt sinds 1979 noodhulp in Soedan. Op dit moment zijn onze teams actief in 27 projecten verspreid over 13 Soedanese deelstaten. Sinds 2006 werken we in de Abyei-regio. In Abyei biedt Artsen Zonder Grenzen doorgaans basisgezondheidszorg, waaronder zwangerschapsbegeleiding en hulp bij ondervoeding. In 2010 voerde het team 18.534 poliklinische consulten uit. Voor bevallingen en andere meer gecompliceerde medische aandoeningen worden patiënten overgebracht naar het Artsen Zonder Grenzen ziekenhuis in Agok. Het ziekenhuis heeft onder meer een kraamafdeling, een chirurgische, verpleeg-, kinder- en tuberculoseafdeling en een voedingscentrum. In 2010 werden hier 31.199 poliklinische consulten uitgevoerd.