Sociale media

  • NL
Open the menu

Situatie nieuwe vluchtelingen op Kos verslechterd door sluiting vluchtelingenkamp Captain Elias


Op donderdag 10 september 2015 werd het vluchtelingenkamp Captain Elias op het Griekse eiland Kos gesloten. Het kamp, in en rond een leegstaand hotelgebouw, werd door de Griekse autoriteiten gebruikt om vluchtelingen te huisvesten die wachtten op officiële reisdocumentatie. Artsen Zonder Grenzen gaf er medische zorg en maakt zich nu ernstig zorgen dat er, ondanks herhaalde oproepen, geen fatsoenlijke opvang en accommodatie meer is voor nieuwe vluchtelingen.

Captain Elias. © Alessandro Penso
Captain Elias. © Alessandro Penso

‘Het is onacceptabel dat de sluiting van dit vluchtelingenkamp niet gepaard gaat het met bieden van andere opvangplekken voor vluchtelingen die nu aankomen op Kos,’ zegt veldcoördinator Elisa Galli van Artsen Zonder Grenzen. ‘Het Captain Elias-kamp was geen ideale opvangplek, maar nu kunnen mensen helemaal nergens meer heen. Het is niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. De autoriteiten nemen hun verantwoordelijkheid niet met betrekking tot het welzijn van deze kwetsbare mensen. Zij moeten zorgen voor adequate opvangmogelijkheden.’

Op het terrein van het Captain Elias-kamp verbleven doorlopend honderden mensen tegelijk. Hoewel de leefomstandigheden er slecht waren, was het de enige plek waar nieuwe vluchtelingen op het eiland gratis beschutting vonden en toegang hadden tot water, toiletten en douches. Op dit moment zijn er nog 3.000 vluchtelingen op Kos die wachten op toestemming om door te reizen. Dat duurt gemiddeld acht dagen.

‘Zonder beschutting moeten deze mensen, als zij zelf geen ander onderdak kunnen vinden, buiten slapen, ook bij slecht weer, en hebben zij nauwelijks toegang tot schoon water en sanitair,’ zegt Galli. ‘Ze lopen bovendien meer kans om aangevallen te worden door groepen op het eiland die het de afgelopen weken gemunt hebben op vluchtelingen. Het is simpelweg niet veilig om je als vluchteling  op straat te begeven.’

Een team van Artsen Zonder Grenzen werkt sinds maart op het terrein van het Captain Elias-kamp en op andere plekken op Kos. Zij gaven tot nu toe meer dan 440 medische consulten, vooral aan mensen met chronische ziekten, luchtweginfecties, huidinfecties, spierpijnen en maag- en darmklachten. Ook deelden zij hulpgoederen uit zoals dekens, hygiënekits en therapeutisch voedsel, en installeerden zij in het kamp waterpunten en latrines.