Sociale media

  • NL
Open the menu

Rapport AZG: dringend meer geld nodig voor hiv en tbc in Myanmar


In Myanmar hebben 85.000 mensen die dringend aidsremmers nodig hebben geen toegang tot deze medicatie. Ook op het gebied van multiresistente tuberculose (MDR-TB) is een groot tekort aan behandelmogelijkheden. Artsen Zonder Grenzen doet een dringend beroep op internationale donoren en hulporganisaties om een sterke impuls te geven aan de bestrijding van hiv/aids en MDR-TB in Myanmar.

Myanmar, 2012 © Greg Constantine
Myanmar, 2012 © Greg Constantine

Artsen Zonder Grenzen is de grootste bestrijder van hiv/aids in Myanmar en publiceert het rapport Lives in the Balance (Levens in de waagschaal). Daarin toont Artsen Zonder Grenzen aan dat de pogingen hiv/aids en tuberculose (tbc) onder controle te brengen in Myanmar ernstig in gevaar komen door het schrappen van een volledige financieringsronde van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund). Dit betekent dat er tot 2014 geen geld beschikbaar komt om de behandeling van hiv/aids en (multiresistente) tuberculose uit te breiden.

Tuberculose is naast hiv/aids een groeiend probleem in Myanmar. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in het land ieder jaar 9.300 mensen MDR-TB oplopen, dat erg moeilijk te behandelen is. Eind 2011 kregen nog maar 300 patiënten met MDR-TB een behandeling.

In Myanmar overlijden elk jaar zo’n 15.000 tot 20.000 patiënten met hiv/aids doordat ze geen toegang hebben tot een behandeling met aidsremmers. Het aantal besmettingen met tuberculose in het land ligt drie keer hoger dan het wereldwijde gemiddelde en Myanmar staat in de top 27 van landen met de meeste besmettingen met MDR-TB. Net als gewone tuberculose wordt MDR-TB gemakkelijk via hoesten overgebracht, ook op mensen die verder gezond zijn. De behandeling ervan is echter veel moeilijker en duurt aanzienlijk langer.

‘Als er niet op grotere schaal behandeling beschikbaar komt, blijven hiv/aids en tuberculose  zich in veel gebieden ongehinderd verspreiden. Er moet onmiddellijk gehandeld worden’, zegt medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen Kin Nyein Chan. ‘De aantallen besmettingen met hiv/aids zijn relatief laag in Myanmar. Maar gebrekkige toegang tot behandeling maakt het tot een van de meest serieuze epidemieën in Azië.’

Myanmar is het minst ontwikkelde land in Zuidoost-Azië en krijgt zeer weinig ontwikkelingshulp. Nu vanwege politieke hervormingen de internationale betrokkenheid toeneemt, is het tijd om de toegang tot behandeling van hiv/aids en tuberculose bovenaan de prioriteitenlijsten van de internationale donoren te plaatsen.

De overheidsbudgetten voor volksgezondheid in Myanmar zijn veel te laag. Inmiddels zijn er pogingen die budgetten te verhogen, wat Artsen Zonder Grenzen toejuicht, maar het zal jaren duren voordat het land een volledig zorgsysteem kent.

‘De rekensom is simpel’, zegt Peter Paul de Groote, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Myanmar. ‘Het snel opschalen van de behandeling van hiv/aids en tuberculose nu, voorkomt verdere besmettingen en bespaart levens en geld. Minder mensen die besmet zijn, betekent minder mensen die sterven en minder mensen die behandeling nodig hebben. Het is cruciaal dat donoren Myanmar helpen de behandeling van hiv/aids en MDR-TB voor meer mensen door heel het land te garanderen.’

Artsen Zonder Grenzen biedt levensreddende hulp aan meer dan 23.000 patiënte met hiv/aids n in Myanmar; in 2012 zullen er in onze klinieken nog eens 6.000 bij komen. Behandeling van een patiënt met multiresistente tuberculose duurt twee jaar; behandeling van de gewone variant slechts zes maanden. Tijdens die twee jaar moeten mensen een nog grotere medicijnencocktail slikken, met zware bijwerkingen.