Sociale media

  • NL
Open the menu

Patiënten omgekomen bij tweeledige aanval op door AZG gesteund ziekenhuis in Syrië


Een tweeledige aanval op de Syrische stad Al Zafarana heeft op 28 november zeven levens geëist. Bij de aanval werd ook een ziekenhuis getroffen dat door Artsen Zonder Grenzen ondersteund wordt. Het ziekenhuis, in het noordelijke gouvernement Homs, werd gedeeltelijk verwoest. 47 gewonden moesten worden overgebracht naar nabijgelegen veldhospitalen. Sommigen van hen overleden onderweg.

Na het afschuwelijke tweeledige bombardement op het door AZG ondersteunde ziekenhuis in Al Zafarana moesten 47 gewonden dringend overgebracht worden naar andere ziekenhuis. Op deze foto wordt één van die patiënten getrieerd in dat ziekenhuis. De foto is genomen door een arts die door Artsen Zonder Grenzen gesteund wordt.
Na het afschuwelijke tweeledige bombardement op het door AZG ondersteunde ziekenhuis in Al Zafarana moesten 47 gewonden dringend overgebracht worden naar andere ziekenhuis. Op deze foto wordt één van die patiënten getrieerd in dat ziekenhuis. De foto is genomen door een arts die door Artsen Zonder Grenzen gesteund wordt.

Rond 9u40 lokale tijd gooide een helikopter een bom op een dichtbevolkt gedeelte van Al Zafarana. Een man en een jong meisje kwamen om en zestien mensen raakten gewond. De mensen werden opgenomen in het ziekenhuis van Al Zafarana. Kort daarna kwam een andere bom neer naast dat ziekenhuis, waarbij de afdeling nierdialyse werd beschadigd.

Weer 40 minuten later, rond half elf, viel twee bommen bij de hoofdingang. Eén voorbijganger kwam daarbij om. 31 anderen, patiënten die behandeld werden en medisch personeel, werden getroffen. De tweede ontploffing leidde ook tot een gedeeltelijke verwoesting van het ziekenhuis.

Tweeledige tactiek

“Deze aanval heeft er alle schijn van dat het een tweeledige was, waarbij één gebied wordt gebombardeerd en dan een tweede aanval wordt uitgevoerd op de hulpteams of het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar zorg wordt geboden”, zegt Brice de le Vingne, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. “Deze tweeledige tactiek laat een gradatie van gecalculeerde verwoesting zien die je je nauwelijks kan voorstellen”.

De meest kritieke patiënten werden overgebracht naar drie nabijgelegen ziekenhuizen. De zestien gewonden van die ochtend werden meteen naar een ander ziekenhuis gestuurd. In totaal kwamen bij deze bombardementen zeven mensen om en vielen er 47 gewonden. De helft van de gewonden (23 van de 47) waren kinderen jonger dan 15 jaar en vrouwen.

Het is in dit stadium onduidelijk of het ziekenhuis weer opgestart kan worden na de bombardementen. Delen van de buitenmuren zijn weggeblazen en de dialyse-unit en een deel van de medische opslagruimten is verwoest. Artsen Zonder Grenzen heeft hulp aangeboden bij het herstel van de of verplaatsing van het ziekenhuis en is bereid het ziekenhuisteam cruciale medische voorraden te sturen.

Dubbele tragedie

“Dit geïmproviseerde ziekenhuis bood levensreddende hulp voor de ongeveer 40.000 mensen in Al Zafarana en omgeving”, zegt De le Vingne. “Het is al een tragedie dat zeven mensen – onder wie een klein meisje – zijn omgekomen, maar als het ziekenhuis nu moet sluiten of de activiteiten moet terugschroeven, is dat een dubbele tragedie voor de bevolking. Zij kunnen nergens anders terecht voor medische hulp.”

Artsen Zonder Grenzen herhaalt haar oproep dat al het mogelijke moet worden gedaan door alle partijen in de Syrische oorlog om burgers en de burgerlijke infrastructuur te sparen, met inbegrip van ziekenhuizen en ambulances. De toename van deze aanvallen, met voor het grootste deel burgerslachtoffers, onder wie vrouwen, kinderen en medische personeel, moet stoppen.