Sociale media

  • NL
Open the menu

Opbouw doorgangskamp voor vluchtelingen in Idomeni, Griekenland


Een logistiek team van Artsen Zonder Grenzen heeft meegewerkt aan de opbouw van een doorgangskamp voor vluchtelingen in Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens. Het kamp is bedoeld als tijdelijke opvang voor de talloze vluchtelingen die dagelijks door de regio reizen. In het doorgangskamp kunnen duizend mensen verblijven. Artsen Zonder Grenzen heeft vier grote verblijftenten opgezet en twee kleinere tenten waar medische zorg wordt gegeven. Daarnaast zijn sanitaire voorzieningen en waterpunten opgezet.

De Irakees Tarek Hassid heeft veel pijn aan de voeten na een val bij aankomst op de Griekse eilanden. © Borja Ruiz Rodriguez/AZG
De Irakees Tarek Hassid heeft veel pijn aan de voeten na een val bij aankomst op de Griekse eilanden. © Borja Ruiz Rodriguez/AZG


Zware omstandigheden

Teams van Artsen Zonder Grenzen zien dat het aantal vluchtelingen dat de grens over wil, drastisch toeneemt. Op sommige dagen zien zij tot wel 5.000 mensen die de oversteek willen wagen. Omdat Idomeni een kleine, afgelegen plaats is met beperkte mogelijkheden om mensen op te vangen, moeten veel vluchtelingen er onder slechte omstandigheden verblijven. Velen slapen buiten, in het bos of op het treinstation, zonder beschutting en met nauwelijks toegang tot eten of hygiënische voorzieningen. De aankomende winter zal de omstandigheden alleen maar zwaarder maken.

 “Na maandenlang onderhandelen en overleggen met de autoriteiten zijn we blij dat we dit doorgangskamp eindelijk hebben kunnen opzetten”, zegt projectcoördinator Antonis Rigas. “Omdat veel landen hun grenzen sluiten, vrezen we dat Macedonië dat ook op een moment zal doen. Het doorgangskamp zorgt dan in elk geval voor goede opvang voor de mensen die hier vast zitten.”

 Op 21 augustus sloot Macedonië al tijdelijk haar grens met Griekenland. Als gevolg hiervan ontstond er een enorme chaos in Idomeni, waar ruim 3.000 vluchtelingen met geweld werden tegengehouden door Macedonische grensbewakers en vast kwamen te zitten zonder fatsoenlijke opvang.

Geen oplossing

“De schokkende beelden in augustus waren het directe resultaat van extreme maatregelen tegen mensen die oorlog en geweld proberen te ontvluchten”, zegt humanitair adviseur Aurelie Ponthieu. “Maar het sluiten van grenzen en het gebruik van geweld is geen oplossing. Het zorgt slechts voor een nieuwe humanitaire crisis.”