Sociale media

Open the menu

Ontoelaatbare omstandigheden in kamp Vathy op Samos: op weg naar een tweede Moria?

Na de brand die twee weken geleden Moria vernietigde, zwoor de EU dat er nooit meer een nieuw Moria zou ontstaan. Amper twee weken na die uitspraak, is op Lesbos alweer een nieuw kamp opgezet waar intussen 10.000 mensen tegen hun wil naartoe zijn gebracht. En op de andere eilanden, zitten nog steeds duizenden mensen vast in dezelfde ontoelaatbare, onmenselijke condities als het kamp van Moria. In het kamp Vathy, op het eiland Samos, zitten momenteel ongeveer 9.000 mensen vast. Nooit meer een nieuw Moria? Er bestáát er al één.

Ondertussen zijn in Vathy ook meer dan 50 positieve gevallen van COVID-19 bevestigd en worden ouderen en mensen met chronische en complexe medische aandoeningen nog steeds gedwongen om te leven in tenten of containers in onhygiënische en onveilige omstandigheden. De medische reactie van de lokale autoriteiten is onzorgvuldig en overtuigt niet. Wie positief test wordt zonder medische behandeling in slechte omstandigheden geïsoleerd. Ondertussen is er geen medische strategie om de mogelijke uitbraak in het kamp aan te pakken. Doordat iedereen op elkaar gepakt zit, kan COVID-19  zich als wildvuur verspreiden.

In Vathy zien we dan ook dezelfde omstandigheden als in Moria, vlak voor de brand.

  • We zien de geestelijke gezondheid van onze patiënten met de dag verslechteren als gevolg van de beperkingen van de bewegingsvrijheid en de verschrikkelijke omstandigheden
  • We hebben de afgelopen weken en maanden ook in Vathy branden zien ontstaan. Die werden gelukkig op tijd geblust, maar konden wel duizenden kwetsbare mensen treffen
  • We hebben het afgelopen half jaar geen enkel responsplan op de uitbraak van COVID-19 gezien.  160 mensen met een hoog risico zitten nog steeds in erbarmelijke omstandigheden vast, zonder toegang tot goede gezondheidszorg.

Als deze mensen dit kamp blijven vastzitten, kan de uitkomst rampzalig zijn, zoals we enkele weken geleden hebben gezien in Moria. Daarom moeten deze mensen dringend geëvacueerd worden naar het Griekse vasteland of andere Europese landen.

het verhaal van Darwish en Aysha

darwaish en aysha
Het Syrische koppel Darwish en Aysha ontvluchtten Syrië voor de oorlog in hun land. Ze leven nu noodgedwongen in schamel onderkomen in Vathy. © Enri Canaj/ Magnum Photos

Darwish, 74, en Aysha, 68, komen uit Syrië. Het oudere koppel heeft twee dochters van 27 en 37 jaar oud, twee zonen van 24 en 29 en een keinzoon van 10, die lijdt aan astma. Hun 24-jarige zoon lijdt aan een permanente gezichtsstoornis als gevolg van bomscherven. Zowel Darwish als Aysha hebben ernstige medische problemen, die hen ook kwetsbaar maken voor Covid-19. Maar de familie heeft tot nu toe geen uitzicht op een veilige verblijfplaats op het Griekse vasteland.

Het koppel heeft hartproblemen, nierproblemen en is niet goed te been. "Onze kinderen moeten alles voor ons doen", zegt Aysha. "Ze moeten ons naar het toilet brengen, eten brengen en naar buiten gaan voor medicijnen. De leefomstandigheden in dit kamp zijn ondraaglijk. Er zijn slangen en ratten, we hebben geen elektriciteit en vaak zijn er gevechten in het kamp". Darwish heeft medische hulp gezocht op het eiland, maar vond die niet. "De dokters in het kamp vertellen ons dat het in Samos onmogelijk is om een gespecialiseerde behandeling te vinden voor mijn medische toestand te vinden. Ze vertellen ons dat we alleen op het vasteland een dokter kunnen vinden. Hetzelfde geldt voor mijn 24-jarige zoon."