Sociale media

  • NL
Open the menu

Ongekend geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek


De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is na de coup van maart verder verslechterd. Mensen zijn massaal op de vlucht geslagen nu het noordwesten wordt geteisterd door een nieuwe golf aanvallen door gewapende groepen en regeringstroepen. Getuigen vertelden aan Artsen zonder Grenzen hoe acht mensen van een groep werden gescheiden en ter plekke werden geëxecuteerd. Artsen zonder Grenzen roept op tot meer hulp aan de bevolking en vraagt om respect voor de veiligheid van burgers en medisch personeel.


In Bossangoa zouden 28.000 vluchtelingen een onderkomen gevonden hebben in een katholieke missie © AZG
In Bossangoa zouden 28.000 vluchtelingen een onderkomen gevonden hebben in een katholieke missie © AZG

‘Afgelopen maand hebben we ruim 60 gewonden behandeld, waaronder ook vrouwen en kinderen. Ze hadden vooral schot- en machetewonden’ vertelt Erna Rijnierse, chirurg van Artsen zonder Grenzen in de noordwestelijke stad Bossangoa. ‘Wat we hier zien, vervult ons met afgrijzen: afgebrande dorpen en stuitende sporen van moordpartijen. De vluchtelingen hebben dringend hulp nodig en snakken naar bescherming.’

Artsen zonder Grenzen heeft talloze directe getuigenissen gehoord over aanvallen die zich steeds meer langs religieuze lijnen afspelen. Een groep mensen probeerde per truck te vluchten. Acht van hen werden van de anderen gescheiden en ter plekke geëxecuteerd. Twee dorpelingen werden gericht vermoord, waarop anderen met hetzelfde geloof op de vlucht sloegen.

In Bossangoa schuilen naar schatting 28.000 mensen van de Katholieke Missie, 1.200 mensen in een ziekenhuis, zo’n 1.000 mensen naast een landingsbaan en 400 in een school. Anderen zoeken hun heil in de brousse waar malaria op de loer ligt.

Ellen van der Velden, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen, bezocht de vluchtelingen. ‘Mensen slapen waar ze maar kunnen, in de kerk, school of onder bomen. Het is er overvol en mensen koken, eten, slapen en doen hun behoefte op dezelfde plek. Deze rampzalige hygiënische omstandigheden zijn een broedplaats voor ziekte-uitbraken. Wij zijn een van de weinige hulporganisaties die in de conflictgebieden van de Centraal-Afrikaanse Republiek werken. We verlenen medische hulp waaronder chirurgie, water en sanitatie en voedingshulp. Maar er moet dringend veel meer hulp komen!’

Sinds oktober wordt er bericht van geweld in Bouca en Garga in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mbaiki in het zuidwesten. Gedurende deze tijd waren burgers, medische staf en humanitaire hulpverleners allen slachtoffer van agressie. Artsen zonder Grenzen heeft gezien hoe een medische hulpverlener is geëxecuteerd, en is ook direct getuige geweest van meerdere gewelddadige aanvallen op humanitaire hulpverleners. Artsen zonder Grenzen behandelt mensen op basis van de medische hulp die zij nodig hebben, ongeacht hun politieke of religieuze overtuiging.