Sociale media

Open the menu

Oekraïne: patiënten met psychiatrische en neurologische aandoeningen geëvacueerd uit overvol ziekenhuis in de stad Kharkiv

Onze teams van de medische trein hebben meer dan 200 patiënten met neurologische en psychiatrische aandoeningen geëvacueerd uit de frontstad Kharkiv. Zij werden van een overvol ziekenhuis – waarbij sommigen op de vloer moesten slapen – overgebracht naar twee zorginstellingen in Kyiv. Daar kunnen deze kwetsbare patiënten verder de kwalitatieve zorg krijgen die ze nodig hebben.

Yaroslav Vodolaga, een arts op de medische trein van AzG, brengt een patiënt naar een bus die hem naar een ziekenhuis in Kiev zal vervoeren.
Aan het station in Kyiv, brengt onze dokter Yaroslav Vodolaga een patiënt naar een bus die hem naar een ziekenhuis in Kyiv zal vervoeren. Onze teams hebben net op 36 uur tijd twee evacuatieritten uitgevoerd van Kharkiv naar Kyiv. © Hussein Amri, 23 september 2022

Patiënten met Parkison, Alzheimer of acute psychische aandoeningen geëvacueerd

"We deden twee evacuaties op 36 uur tijd. De patiënten aan boord hadden uiteenlopende ziektebeelden”, zegt projectcoördinator Emilie Fourrey. “Sommige waren ouderen met neurologische aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer. Maar we hadden ook veel patiënten met acute psychotische stoornissen. Sommige patiënten waren begrijpelijkerwijs nogal opgewonden, maar de reis naar Kyiv verliep vlot. De patiënten zullen worden overgebracht naar twee verschillende inrichtingen hier, waar onze teams hun toestand verder zullen opvolgen."

Sommige ziekenhuizen aan het front zonder water, elektriciteit, voedsel of medicijnen

Veel zorginstellingen aan de frontlinies in het oosten en zuidoosten van Oekraïne staan voor grote uitdagingen om hun patiënten te blijven verzorgen. Sommige ziekenhuizen zijn afgesloten van water en elektriciteit of hebben moeite om genoeg voedsel of medicatie te voorzien aan hun patiënten.

Dokter Borys Potapov evacueerde de patiënten mee van Kharkiv naar Kyiv
Verpleegkundige Denys Babiy evacueerde de patiënten mee van Kharkiv naar Kyiv. © Hussein Amri, 23 september 2022

"Ik werkte in een wagon met negen bedlegerige patiënten. Als ik hen te eten gaf, vroegen ze om twee schotels. De mensen hadden honger, we konden hun botten en ribben zien”, zegt Denys Babiy, één van onze verpleegkundigen aan boord. “Ze zagen eruit alsof ze lang ondervoed waren geweest. Het was moeilijk te zien."

Eerdere poging tot evacuatie gestaakt wegens beschietingen

Meer dan 600 psychiatrische patiënten stonden begin september op de evacuatielijst van een gespecialiseerde instelling in Kharkiv. Een eerdere poging tot evacuatie moest worden onderbroken omdat de faciliteit werd beschoten. Daarbij kwamen vier medische medewerkers en twee patiënten om het leven. Later konden alle patiënten worden overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Kharkiv, waardoor het aantal patiënten ter plaatse steeg van 400 naar meer dan 1.000. 

Tijdelijke opvang in overvol ziekenhuis

"Het personeel in dat ziekenhuis deed er alles aan om zoveel patiënten op te vangen. Maar het werd steeds moeilijker om iedereen te verzorgen. Ze hadden niet genoeg bedden, medicijnen of personeel om iedereen te verzorgen", zegt dokter Borys Potapov, die de patiënten van Kharkiv naar Kyiv mee evacueerde.

Evacuatiediensten gaan verder

Onze teams in Oekraïne evacueren niet enkel patiënten met medische treinen. Een ambulancedienst evacueert kritische patiënten van 11 ziekenhuizen aan het front. In de eerste drie weken van september werden 277 patiënten overgebracht naar veiligere faciliteiten. Evacuatie van patiënten naar ziekenhuizen in het westen van het land, ver weg van de frontlinies, moet de druk op de gezondheidszorgvoorzieningen in het oosten verlichten.