Sociale media

Open the menu

Oekraïne: na 4 maanden belegering biedt AZG de eerste noodhulp in de stad Lyman

In het oosten van Oekraïne, in de regio Donetsk Oblast, stond de stad Lyman vier maanden lang onder controle van het Russische leger. Toen de Oekraïense troepen de stad oktober weer innamen, troffen zij een verwoeste stad aan. Hoewel de meerderheid van de bevolking is gevlucht, leeft wie overblijft nog steeds in precaire omstandigheden: zonder elektriciteit, toegang tot drinkwater of gezondheidszorg.

Artsen zonder Grenzen geven gratis medicijnen aan mensen in Lyman, oblast Donetsk.
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen deelt gratis medicijnen uit aan de mensen in Lyman, Donetsk. © Hussein Amri , 1'4 oktober 2022

Artsen Zonder Grenzen meteen ter plaatse voor eerste medische zorg

Een week na de herovering van Lyman heeft Artsen Zonder Grenzen de stad voor het eerst bezocht. Een noodhulpteam, waaronder twee artsen, verleende de inwoners meteen elementaire medische zorg en gratis medicijnen.

Met vier kinderen en twee ouderen schuilen in een kelder

Alla*, een van de vrouwen die kort na de overname van Lyman naar de artsen van AZG kwam, zei:

"Tijdens de gevechten moest het hele gezin schuilen in een koude en vochtige kelder. Mijn dochter werd er ziek van. De meeste mensen verlieten Lyman na zware beschietingen. We hebben vier kinderen en twee 70-jarige ouders. Niemand wilde ons alle acht meenemen. Ik kreeg een bed aangeboden in een van de ontheemdencentra zonder mijn ouders en man, maar ik zei dat ik mijn gezin niet wilde verlaten."

*Naam veranderd om de identiteit van de persoon te beschermen

MEDISCHE noodINTERVENTIE AZG essentieel: al maanden geen ziekenhuizen meer open in Lyman

Voordat de stad werd overgenomen, functioneerden ziekenhuizen en apotheken al maanden niet meer. Tot op de dag van vandaag is slechts één gezondheidspost heropend.

De twee ziekenhuizen in Lyman zijn zwaar beschadigd en kunnen geen gespecialiseerde medische zorg verlenen. Bovendien zijn er weinig andere internationale organisaties werkzaam in de stad. Daarom was het essentieel voor AZG om daarheen te gaan.

Kliniek voor basisgezondheidszorg opgericht samen met de gemeente

Vandaag hebben we in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten een recreatiecentrum in de stad omgevormd tot een basisgezondheidszorgkliniek.

Onze lokale artsen en verpleegkundigen houden dagelijks spreekuur en verstrekken basismedicijnen aan de mensen. Samen met de gemeente Lyman, verlenen wij ook gezondheidsdiensten in de naburige dorpen Novoselivka, Rubtsi, Yatskivka en Yarova, waar onze teams ongeveer 400 patiënten hebben gezien.

Onze medische zorg in Lyman blijft van cruciaal belang

"De meeste mensen die bij ons komen, zijn chronisch zieke patiënten die geen toegang hadden tot medische zorg", zegt Artsen Zonder Grenzen-arts Valeria Leonova. "Bijna allemaal vertonen ze tekenen van stress: agitatie, slapeloosheid, prikkelbaarheid en angst.

Een maand na de overname van Lyman zien we nog steeds een gebrek aan diensten en de afwezigheid van andere internationale organisaties in het gebied. Het is van cruciaal belang dat wij steun verlenen aan door de oorlog getroffen burgers wier gezondheid verslechtert door een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg.