Sociale media

Open the menu

Nood aan drinkwater en medische hulp in Haïti

De gezondheidsinfrastructuur en watervoorziening in Haïti zijn ernstig beschadigd door de orkaan Matthew. De bevolking heeft nood aan medisch zorg en zuiver drinkwater, want via besmet water kan cholera zich snel verspreiden.

Ik doe een gift

Gevaarlijk rivierwater

In Petite Rivière de Nippes hield een team van Artsen Zonder Grenzen de voorbije twee dagen 200 medische raadplegingen. Heel wat mensen hebben verwondingen aan de voeten, door het stappen door overstroomde gebieden. Er wordt gemeld dat mensen rivierwater drinken, wegens gebrek aan schoon drinkwater.

Ook in Port Piment drinken mensen rivierwater. Dat is gevaarlijk omwille van cholera, een ziekte die zich via het water verspreidt. Gisteren bracht een team van Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal naar Port Piment, en behandelde er ook 69 patiënten met cholera.

Kaart met projecten van Artsen Zonder Grenzen in Haïti

Belangrijke infrastructuur beschadigd

In Jérémie stelde het team van Artsen Zonder Grenzen vast dat het hoofdziekenhuis beschadigd is en niet over water of elektriciteit beschikt. Er zijn ook heel wat mensen met ontstoken verwondingen, en cholerapatiënten. Onze teams deden 250 medische consulten in Jérémie.

Een team dat de departementen Artibonite en Noordwesten bezocht, stelde vast dat heel wat gezondheidscentra en choleracentra beschadigd waren, en bovendien ook waterputten en waterleidingen. De bevolking gebruikt het water van rivieren, en andere niet-gezuiverde bronnen.

Blijven zoeken naar slachtoffers

Terwijl teams van Artsen Zonder Grenzen hulp zijn beginnen bieden, proberen andere teams van Artsen Zonder Grenzen nog steeds de zwaar getroffen zones in het zuidwesten te bereiken.

Dat is moeilijk, omdat wegen en bruggen er zwaar beschadigd zijn. Ook op het schiereiland Tiburon en in Artibonite en Noordwesten bekijken teams verder welke hulp nodig is.

Andere projecten in Haïti

Artsen Zonder Grenzen had al verschillende projecten in Haïti vóór de orkaan Matthew: een brandwondenafdeling in het Drouillardziekenhuis, het spoedhulpcentrum Martissant 25, het Nap Kenbe Ziekenhuis voor spoedchirurgie, het CRUO (Centre de Référence des Urgences en Obstétrique), de Pran Men’m-kliniek voor slachtoffers van seksueel geweld, en het choleracentrum Figaro,
dat op enkele uren tijd operationeel gemaakt kan worden.