Sociale media

Open the menu

Nigeria: Voedselcrisis houdt aan, meer hulp nodig

Door geweld tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger moesten ongeveer één miljoen mensen op de vlucht in Borno Staat, Nigeria. Ze leven nu in Maiduguri, de grootste stad van Noord-Oost Nigeria. Ondanks de toegenomen humanitaire hulpverlening in de laatste maanden, hebben duizenden mensen in de stad nog steeds dringend nood aan voedsel, water en medische zorg. 

Des habitants du camp de Maiduguri reçoivent de la nourriture de MSF
Voedselbedeling in Maiduguri op 14 december. 500 families kregen voedsel voor twee weken © Malik Samuel. Nigeria, 2016. 

Meest kwetsbaren in informele kampen

“Vele mensen kwamen aan in Maiduguri met enkel kleren en hun zakken”, zegt Philippe Le Vaillant, landenverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen. “Ze kunnen er geen geld verdienen en de prijs van voedsel is in 12 maand meer dan verdubbeld. Ze lijden bovendien al jaren onder conflict en onveiligheid en zijn dus uitgeput.” De meest kwetsbare mensen leven vooral in informele kampen, die niet erkend zijn door de overheid. In die kampen leven duizenden mensen en is geen hulp.

Artsen Zonder Grenzen runt twee gezondheidscentra en twee therapeutische voedingscentra (ITFC) voor ernstig ondervoede kinderen in Maiduguri. De voorbije maanden deelde de organisatie ook 810 ton voedsel uit, genoeg om gedurende twee weken 26.000 families van genoeg eten te voorzien. Elke dag voert Artsen Zonder Grenzen ook 80.000 tot 100.000 liter water naar Maiduguri totdat een oplossing is gevonden op de langere termijn. Daarnaast bouwt de organisatie ook latrines en waterputten in het centrum van de stad.

MSF a distribué de la nourriture à 500 familles de Maiduguri mi-décembre 2016. Chaque famille a reçu de la nourriture pour deux semaines
Voedselbedeling in Maiduguri op 14 december. 500 families kregen voedsel voor twee weken © Malik Samuel. Nigeria, 2016. 

Voedselschaarste zal weer toenemen

De voedselschaarste zal vanaf maart weer toenemen, wanneer de voedselvoorraad van dit slechte oogstseizoen zal op zijn en het jaarlijkse hongerseizoen zal herbeginnen. De nodige voeding redt de mensen niet alleen van honger, maar is ook de beste manier om infecties als malaria en diarree te voorkomen in het regenseizoen dat in juni begint. In augustus vorig jaar stierven 75 van de 369 kinderen die opgenomen waren in de voedingscentra van Artsen Zonder Grenzen. In november, wanneer het regenseizoen afnam, kwamen 21 van de 250 opgenomen kinderen om. 

Des femmes nigérianes font la file pour obtenir de la nourriture
Voedselbedeling in Maiduguri op 14 december. 500 families kregen voedsel voor twee weken © Malik Samuel. Nigeria, 2016. 

“Tijdens de zomer werden we overstelpt met ondervoede kinderen met ernstige complicaties.”, zegt Dr. Javed. “Hoewel bepaalde seizoensfactoren tijdelijk verlichting brengen, is de noodsituatie allesbehalve voorbij. Zonder serieuze opschaling van de nationale en internationale hulp dreigt de situatie volgend jaar nog slechter te worden, met een miljoen mensen die ontheemd zijn door het conflict.”

AZG in Borno Staat

Artsen Zonder Grenzen heeft 11 permanente gezondheidscentra in Borno Staat en haar medische teams bezoeken regelmatig vijf andere centra. Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen dat zich nog duizenden mensen zonder hulp bevinden in gebieden waar hulporganisaties niet kunnen komen.