Sociale media

Open the menu

Nieuwe technologieën ten dienste van medisch humanitair werk

Ook AZG gebruikt de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Via het internet doen we al vele jaren aan telegeneeskunde. Dokter Rigal legt de voordelen uit. 

“Het netwerk voor telegeneeskunde van AZG brengt je in contact met meer dan honderd specialisten. De arts op het terrein die advies nodig heeft stuurt via het internet een verslag van het klinisch onderzoek en krijgt dan een antwoord binnen hoogstens enkele uren. Dit antwoord moet aangepast zijn aan de plaatselijke realiteit: het heeft geen zin om een scan te vragen voor een patiënt
in het midden van de brousse! Onze referentieartsen worden daarom gekozen in functie van hun terreinervaring. De telegeneeskunde is erg nuttig voor ons, vooral voor cardiologie, neurologie en dermatologie. Ze ontwikkelt zich snel in Afrika en elders door het groeiende gebruik van tablets en smartphones: artsen kunnen met één klik een medisch beeld sturen om het advies te vragen van een collega.”

Tijdens de opleiding van nieuwe medewerkers gebruiken we dan weer virtuele realiteit. Dankzij de informatica is het vandaag mogelijk om een virtuele ruimte in 3D te creëren die bijvoorbeeld de bijzonderheden toont van een cholerakamp, van een isolatiestructuur voor patiënten met ebola of van de inrichting van een ziekenhuis. Het AZG-personeel is zo beter voorbereid op een realiteit die het nog niet kent. Daardoor kunnen ze, zodra ze ter plaatse zijn, nog sneller operationeel zijn.

ik doe een gift

Terug naar het dossier "De onmisbare logistiek van AZG"