Sociale media

Open the menu

Na 30 jaar afwezigheid nu ook cholera-uitbraak in Libanon : Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de respons

Voor het eerst in 30 jaar is opnieuw cholera uitgebroken in Libanon. Eind oktober maakte het Libanese ministerie van Volksgezondheid melding van 14 doden, 346 bevestigde en 913 vermoedelijke cholerapatiënten. De haard van de epidemie ligt in de noordelijke districten Beka, Akkar en Tripoli, maar ook in het zuiden van het land zijn al patiënten met cholera bevestigd.

voorlichting over cholerasymptomen en preventiemaatregelen in Arsal, Bekaa-vallei, Libanon.
Onze medewerker licht de lokale gemeenschap in over cholerasymptomen en preventiemaatregelen in Arsal, Bekaa-vallei, Libanon. © Tracy Makhlouf, 19 oktober 2022

Uitbraak van cholera: gebrek aan degelijk sanitair, watervoorziening en medische zorg

Cholera kan worden voorkomen met degelijke sanitaire- en watervoorzieningen en is niet endemisch in Libanon. Toch komt deze uitbraak van cholera niet als een totale verrassing. Al jaren leven in vluchtelingenkampen in Libanon grote groepen mensen (vooral afkomstig uit Syrië en Palestina) heel dicht op elkaar, zonder genoeg toegang tot drinkbaar water, degelijk sanitair of medische zorg.

De economische crisis in Libanon heeft deze onhygiënische situatie in de kampen en afgelegen gebieden enkel nog nijpender gemaakt. De recente uitbraken van huidziektes als schurft en impetigo in Beka en hepatitis A in Tripoli zijn duidelijke indicatoren van slechte levensomstandigheden, gebrek aan onderhoud van het waternetwerk en slecht afvalbeheer in afgelegen of armere gebieden. 

Medewerkers van AzG laden door AzG aangeschafte medische artikelen uit waarmee tot 3.125 cholerapatiënten kunnen worden behandeld. Beiroet, Libanon, 26 oktober 2022.
Medewerkers laden cholerakits uit waarmee tot 3.125 cholerapatiënten kunnen worden behandeld in Beiroet. © Tracy Makhlouf, 26 oktober 2022.

Wereldwijd grote vraag naar cholerakits

Het vermogen van het ministerie van Volksgezondheid om snel en gepast te reageren op deze uitbraak is ernstig aangetast. Er is een ernstig tekort aan medische benodigdheden, diagnostiek en aan beschikbaar medisch personeel. Bovendien is er wereldwijd grote vraag naar humanitaire cholerakits of medisch materiaal. Opmerkelijk veel landen kampen momenteel met een uitbraak van cholera; ook in buurland Syrië is opnieuw cholera uitgebroken, dit na een afwezigheid van 15 jaar.

 Artsen Zonder Grenzen reageert op cholera in Libanon

Artsen Zonder Grenzen is al jaren in Libanon aanwezig. We werken momenteel nauw samen met verschillende actoren en het ministerie van Volksgezondheid om een gemeenschappelijke en gepaste cholerarespons op te zetten.  

  • Onze gezondheidsbevorderaars werken op de preventie en infectiebeheer. We lichten gemeenschappen in over de symptomen, de behandeling en de preventie van cholera in de getroffen gebieden.
  • We hebben medische materiaal aangekocht waarmee tot 3.125 cholerapatiënten kunnen worden behandeld.
  • In ons ziekenhuis in Bar Elias, in de Bekavallei, zetten we een speciale cholera-unit met 20 bedden op. Andere units op andere plaatsen worden momenteel voorbereid.
  • We leiden gezondheidswerkers in openbare ziekenhuizen op in het juiste beheer en de juiste behandeling van cholerapatiënten