Sociale media

Open the menu

Marokko: verslag AZG in de provincie Chichaoua, ten westen van Marrakech

Deze week reisde een AZG-team naar de Marokkaanse provincie Chichaoua, gelegen in Marrakesh-Safi, om de behoeften te evalueren van de mensen die in de geïsoleerde dorpen wonen en die getroffen werden door de zware aardbeving van vrijdag 8 september op zaterdag 9 september 2023.

Evaluatie door AZG in de provincie Chichaoua
Evaluatie door AZG in de provincie Chichaoua, september 2023  © AZG

Carlos Rubio, de noodhulpcoördinator van AZG, doet verslag van de situatie:

"De meeste huizen in de kleine dorpjes die we bezochten, waren beschadigd omdat ze gebouwd waren met dunne materialen zoals modder. Er zijn veel doden en gewonden gevallen. Ook de wegen zijn beschadigd. Dankzij de massale inzet van de Marokkaanse autoriteiten en het lokale maatschappelijke middenveld, kon er in de dagen na de noodsituatie voorzien worden in de dringende medische en humanitaire behoeften.

Patiënten die medische behandeling nodig hebben, zijn al overgebracht naar de centrale ziekenhuizen in Chichaoua en Marrakech. Daarnaast hebben de meeste mensen in de getroffen dorpen al eerste hulp ontvangen in de vorm van voedsel, water, dekens, tenten en andere basisbenodigdheden. We zouden ons eventueel kunnen richten op het tekort aan geestelijke gezondheidszorg, aangezien er maar één psychiater en geen psychologen werkzaam zijn in deze provincie met 400.000 inwoners. In sommige gebieden worden er wel pogingen ondernomen om psychologische ondersteuning te mobiliseren. Ook dit zullen we in kaart brengen, want er is behoefte aan verbetering van de psychologische ondersteuning als onderdeel van de voortdurende responsinspanningen".

Getuigenis:

Abouslam, inwoner van het dorp Tisahkt zegt: 

 "Ik was op de rotonde naast de universiteit van Douirenne toen de aardbeving plaatsvond. De helft van de gebouwen in het dorp was volledig verwoest en de rest was zwaar beschadigd. 

We hebben die nacht buiten geslapen, maar we kregen steun en we krijgen steeds meer steun. We willen alle mensen bedanken die ons hebben geholpen. Ze hebben ook ons huis geëvalueerd en we hopen dat ze zullen helpen bij de wederopbouw".  

Veel mensen verloren ook hun kudde, schapen, koeien, sommigen 10, anderen 35 of 40. Moge God hen compenseren".