Sociale media

Open the menu

Khartoem: personeelsleden van AZG werden aangevallen, geslagen, met de dood bedreigd en er is materiaal gestolen

In de namiddag van 20 juli werden vier personeelsleden van Artsen Zonder Grenzen (AZG), vier vrachtwagenchauffeurs en een team van 10 dagarbeiders gearresteerd door een groep gewapende mannen toen ze medische goederen vervoerden naar het Turkse ziekenhuis in het zuiden van Khartoem, waar AZG gezondheidszorg verstrekt. 

Na een discussie over waarom AZG daar was, vielen de gewapende mannen ons team aan. Ze sloegen hen fysiek en gaven hun zweepslagen. De chauffeur van een van onze voertuigen werd aangehouden. De gewapende mannen bedreigden de chauffeur met de dood voordat ze hem vrijlieten. Vervolgens stalen ze het voertuig. Na dit afschuwelijke incident is het duidelijk dat de activiteiten van de organisatie in het ziekenhuis nu ernstig bedreigd worden en niet kunnen doorgaan tenzij er minimale veiligheidsgaranties worden gegeven.  

"Om te garanderen dat onze medewerkers mensenlevens “kunnen redden - en dat is de ‘raison d'être’ van hun werk en hun aanwezigheid daar - mogen hun eigen levens niet in gevaar komen. Als een incident als dit nog eens gebeurt en als ons vermogen om voorraden te leveren belemmerd blijft worden, zal onze aanwezigheid in het Turkse ziekenhuis helaas onhoudbaar worden", zegt Christophe Garnier, AZG's emergency manager voor Soedan.

Steun onze teams

Het Turkse ziekenhuis is een van de enige twee overgebleven ziekenhuizen in het zuiden van Khartoem, beide ondersteund door AZG. AZG is een van de weinige internationale humanitaire medische organisaties die nog in de stad aanwezig is en ziekenhuizen ondersteunt in Oost-Khartoem en Omdurman, naast die in het zuiden van Khartoem. AZG helpt het Soedanese ministerie van Volksgezondheid om een extreem kwetsbaar gezondheidssysteem overeind te houden. Maar na het incident van gisteren - en de reeks incidenten die eraan voorafgingen – lijkt het erop dat onze steun binnenkort misschien niet meer mogelijk is.

Het incident vond plaats op slechts 700 meter van het Turkse ziekenhuis waar honderden patiënten, waaronder kinderen, momenteel worden behandeld. Gisteren nog ontvingen we 44 patiënten die gewond raakten bij een luchtaanval. Drie en een halve week geleden ontvingen we nog een massale toestroom van oorlogsgewonden, voornamelijk vrouwen en kinderen, die gewond raakten na de escalatie van de gevechten rond het hoofdkwartier van de Central Reserve Police. Elke dag neemt het ziekenhuis ongeveer vijftien oorlogsgewonden op, voert het vitale operaties uit en houdt het chronisch zieke patiënten in leven. Onze teams werken de klok rond onder zware omstandigheden om iedereen die zorg nodig heeft te behandelen. Maar als ze het ziekenhuis verlaten, worden ze fysiek aangevallen en mishandeld.

AZG heeft sinds het begin van het conflict meer dan 1.600 oorlogsgewonden behandeld in Khartoem en we zijn van plan om dat te blijven doen. De veiligheidssituatie is de afgelopen weken echter zo verslechterd dat onze aanwezigheid in het Turkse ziekenhuis nu ter discussie staat.

Sinds de escalatie van de huidige crisis in Soedan is AZG actief aan het werk in 12 staten: Khartoem, Kassala, Al-Jazeera, West-Darfur, Noord-Darfur, Centraal-Darfur, Zuid-Darfur, Rode Zee, El-Gedaref, Blauwe Nijl, Rivier de Nijl en Witte Nijl.