Sociale media

  • NL
Open the menu

Jemen: steun onze teams ter plekke met Radio 1 en de Warmste Week

Tijdens de Warmste Week zet Radio 1 zich dit jaar in voor de slachtoffers van het conflict in Jemen. De opbrengst van de verzamelde acties gaat integraal naar de organisaties Unicef, Rode Kruis, Oxfam Solidariteit en Artsen Zonder Grenzen.

Door de aanhoudende oorlog in Jemen dreigt een humanitaire ramp. Miljoenen mensen zijn op vlucht in een land dat tevoren al een van de armste ter wereld was. Duizenden hospitalen en zorginstellingen zijn verwoest of gesloten. 16 miljoen mensen hebben geen toegang meer tot gezondheidszorg of drinkbaar water. 2 miljoen kinderen zijn ondervoed waarvan er 400.000 ernstig aan toe zijn.

In oktober beschreven onze teams de situatie ter plekke.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen in Jemen?

Sinds de start van het conflict in Jemen in maart 2015, focusten we ons voornamelijk op onze medische activiteiten. We behandelden intussen meer dan 80.000 patiënten die gewond raakten door geweld. Tussen 1 en 15 november dit jaar alleen al behandelden we meer dan 510 mensen in de ziekenhuizen en klinieken in Hodeidah, Abs, Aden, Hajjah en Mocha. Onder hen waren 33 kinderen en 31 vrouwen. 241 mensen raakten gewond door geweerschoten, 227 door ontploffingen en 30 door granaatscherven. Om de grote toename van het aantal oorlogsgewonden te kunnen blijven opvangen, werd het aantal bedden in de ziekenhuizen in Aden, Hodeidah en Mocha uitgebreid van 133 naar 172.

een kind met brandwonden wordt verzorgt
Een chirurgisch team verzorgt een kind met ernstige brandwonden in een zieknhuis in Amran. © Agnes Varraine-Leca , maart 2018.

Hoe kan jij helpen?

In het kader van de Warmste Week zet Radio 1 zich dit jaar in voor de slachtoffers van het conflict in Jemen. De opbrengst van die verzamelde acties gaat integraal naar de organisaties Unicef, Rode Kruis, Oxfam Solidariteit en Artsen Zonder Grenzen.

Ook jij kan ons steunen en zo de slachtoffers in Jemen helpen, door:

  • Een donatie te doen per sms. Voor elk tekstbericht ‘Jemen’ dat je naar 4342 stuurt, geef je 1 euro aan hulpacties van de ngo’s Unicef, Rode Kruis, Oxfam Solidariteit en Artsen Zonder Grenzen op het terrein. Dat maakt wel degelijk een verschil.
  • Mee te doen aan de Warmathon en je inschrijvingsgeld of extra gift toe te wijzen aan Artsen Zonder Grenzen. Schrijf je hier in.