Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondervoeding in Jemen: wat zien onze teams ter plekke?

Onze teams constateren voornamelijk erg jonge kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding, vooral omdat hun moeder te vroeg stopt met het geven van borstvoeding of door een eerdere conditie die tot ondervoeding leidt. We behandelen die kinderen met zeer voedzame therapeutische voeding. De ziekte die aan de basis ligt van de ondervoeding bestrijden we met medicijnen. Toch zijn er wel degelijk plaatsen waar het aantal gevallen van ernstige acute ondervoeding toeneemt, zoals in het gouvernement Amran. Dat blijkt uit de gegevens van ons ziekenhuis in Khamer: in september 2018 werden er bijvoorbeeld twee keer meer kinderen met ondervoeding opgenomen dan in dezelfde periode vorig jaar. De situatie is echter verschillend over het hele land.

een ondervoed kind in Jemen
In het ziekenhuis van Al Salam in Khamer krijgt een ondervoedde baby zorgen toegediend. Ze had gewichtsverlies en ondervond moeilijkheden om te ademen. Om het vervoer naar het ziekenhuis te betalen, moest haar moeder een gascilinder verkopen voor 3000 rials. © Agnes Varraine-Leca/AZG, maart 2018.

Ook de algemene levensomstandigheden van de bevolking verslechtert. Er is een zeer beperkte toegang tot de gezondheidscentra, omdat ze ofwel verwoest werden door de gevechten of werden verlaten door het medisch personeel, dat al sinds augustus 2016 niet meer betaald wordt. We zien burgers die in de val zitten door zware bombardementen, vooral in het noorden van het land, of gewonde of ontheemde bevolkingsgroepen door de grondgevechten. Volgens de informatie van het Yemen Data Project, een onafhankelijke onderzoeksinstelling die gegevens verzamelt, was een derde van de luchtaanvallen sinds maart 2015 gericht op niet-militaire doelwitten en zijn de bombardementen op burgervoertuigen in 2018 toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

De economische toestand, en dus de koopkracht, gaat er duidelijk op achteruit. De prijs van bloem ligt bijna 80 % hoger dan vóór de oorlog en benzine is maar liefst 130 % duurder geworden. De meest kwetsbare personen worden dankzij de sociale dynamiek in Jemen nog wel gesteund en geholpen door de gemeenschap. Dat beperkt wellicht de gevolgen van het voedseltekort voor bepaalde families. Maar de Jemenieten sterven ook omdat ze het vervoer niet kunnen betalen naar de zeldzame zorgvoorzieningen die nog operationeel zijn in het land. Dat zijn de problemen waar de bevolking mee geconfronteerd wordt en waarop Artsen Zonder Grenzen een antwoord probeert te bieden, ook al staan de toegang tot het land en de veiligheid onder druk.