India: dodelijke vertraging in bevoorrading geneesmiddelen tegen tuberculose
De Indiase regering moet dringend iets doen aan de aanhoudende problemen en bijna systematische vertragingen in de bevoorrading van geneesmiddelen tegen tuberculose. Dat zei Artsen Zonder Grenzen vandaag. De problemen zorgen momenteel voor een verontrustend gebrek aan tbc-medicijnen in het land.
“Omdat er in India zo veel mensen aan tuberculose lijden, is Artsen Zonder Grenzen erg bezorgd over het gebrek aan medicijnen om kinderen en patiënten met resistente tbc te behandelen,” aldus Leena Menghaney, verantwoordelijke van de geneesmiddelencampagne van Artsen Zonder Grenzen in India. “Het gaat om een tekort dat mensenlevens kan kosten. De regering moet dringend een oplossing zoeken.”
India heeft momenteel in het hele land te kampen met tekorten aan pediatrische medicijnen tegen tbc en aan geneesmiddelen die gebruikt worden om resistente tbc te behandelen. De centrale regering is verantwoordelijk voor de aankoop en distributie van de tbc-medicijnen in de provincies, die op hun beurt de behandeling voor hun rekening nemen.
Meer resistente tbc dan elders
Vooral door de systematische vertraging bij de aanbesteding, raakt de voorraad medicijnen uitgeput. En dat is één van de redenen waarom India een van de landen is met de meeste gevallen van resistente tbc ter wereld.
“Artsen Zonder Grenzen biedt behandelingen tegen tbc en ziet dus welke impact dat op onze patiënten heeft,” aldus Dr. Homa Mansoor van Artsen Zonder Grenzen in India. “In ons project in Mon, Nagaland, zag ik een ziek 12-jarig meisje aankomen met haar vader na een lange reis. We hadden geen medicijnen meer op voorraad, maar gelukkig hadden we nog geneesmiddelen voor zes dagen van een patiënt die gestorven was. Een andere optie is pillen voor volwassenen aan kinderen geven. Maar dat is gevaarlijk omdat we hen zo een te hoge of te lage dosis kunnen geven.”
Andere patiënten moesten dan weer geneesmiddelen kopen bij privé-apotheken, maar hebben lagere dosissen gekregen, wat ook weer kan leiden tot resistentie.
Continue bevoorrading
“Een continue bevoorrading van kwalitatieve geneesmiddelen is van levensbelang voor tbc-patiënten,” aldus Dr. Mansoor. “Als dokter ken ik de ziekte en weet ik hoe ze te beheersen, maar voel ik me machteloos omdat we niet over de medicijnen beschikken.”
“Het volstaat niet dat India erover denkt om de behandeling tegen resistente tbc op te trekken - terwijl de medicijnkast leeg is. De Indiase regering moet nu iets doen om deze erbarmelijke situatie het hoofd te bieden.”
Nieuw medicijn tegen tuberculose
Net vorige week gaf de Wereldgezondheidsorganisatie tijdelijke richtlijnen uit over bedaquiline, het eerste nieuwe medicijn tegen tbc sinds 50 jaar, dat eind 2012 door de US Food and Drug Administration werd goedgekeurd. Artsen Zonder Grenzen juicht de richtlijnen toe, maar zegt dat het gebruik van nieuwe medicijnen geregeld en gecontroleerd moet worden. Bovendien moet er onderzoek gedaan worden naar mogelijke combinaties met de nieuwe medicijnen voor kortere, efficiëntere en minder toxische behandelingskuren.
In 2012 behandelde Artsen Zonder Grenzen 31.000 mensen met tbc in 36 landen. 1.780 mensen onder hen leden aan een resistente vorm van de ziekte.