Sociale media

Open the menu

"Ik ken mensen die kanker overleefd hebben"

Margareth, 64 jaar oud, is al meer dan twintig jaar weduwe. Op 10 maart 2016 liet ze in de kliniek een baarmoederhalsscreening uitvoeren en kreeg ze te horen dat de symptomen in de richting van kanker wezen.

auto van AZG in Zimbabwe
© Mélanie Wenger

"Op 10 maart 2016 ben ik naar het ziekenhuis gegaan en heb er een screening voor baarmoederhalskanker ondergaan. Ik had geen pijn maar ik had over de test horen praten in de gemeenshap waar ik werk. Ik het absoluut niet verwacht dat ik kanker kon hebben. Ik had nooit pijn, dus ik kon het moeilijk geloven. Ze hebben uitgelegd dat ik naar een ander ziekenhuis moest gaan om een biopsie te laten nemen zodat dokters uitsluitsel konden geven.

Ik heb de datum voor de biopsie nog niet gepland want er is geen haast bij, ik heb nog tijd. Volgens de dokters bestaat er echt kans dat ik kanker heb, maar ik ben daar nog niet zo zeker van.

Artsen Zonder Grenzen heeft me duidelijk gemaakt dat ik deze biopsie wel degelijk moet laten uitvoeren. Maar ik ben daar echt bang voor. Ik heb schrik dat ze mij vanbinnen gaan opensnijden. Ik zou toch liever hebben dat ze gewoon een bloedstaal afnemen.

Ik heb genoeg geld voor de behandeling omdat ik weduwe ben, maar ik wil het er niet aan uitgeven. Ik heb mensen gekend met kanker die de ziekte wel degelijk overleefd hebben ..."

Artsen Zonder Grenzen in Gutu in Zimbabwe

Sinds 2014 heeft Artsen Zonder Grenzen screeningen opgestart in Gutu om baarmoederhalskanker op te sporen bij vrouwen. We doen dat in het kader van ons aids-project. Onze teams op het terrein helpen het Zimbabwaanse Ministerie van Gezonheid en Jeugd om informatiesessies te organiseren in ziekenhuizen. Artsen Zonder Grenzen gaat ook naar dorpen om er patiënten te ontmoeten om het belang van screening uit te leggen.