Haïti: ontvoeringen van gezondheidswerkers bedreigen toegang tot gezondheidszorg
Gezondheidspersoneel staakt omwille van ontvoeringen
In Port-au-Prince zijn ontvoeringen voor losgeld dagelijkse kost. Ze zijn gericht tegen veel inwoners, waaronder medisch personeel, en maken het steeds moeilijker voor mensen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.
Ten minste 4 ziekenhuizen in Port-au-Prince zijn tijdelijk gesloten. Het personeel staakt om solidariteit te betuigen met hun ontvoerde collega's. Als gevolg daarvan moeten veel patiënten beroep doen op het noodcentrum van Artsen Zonder Grenzen in het Turgeau-district van Port-au-Prince dat zijn capaciteit bereikte en grote moeilijkheden ondervindt bij het doorverwijzen van patiënten naar andere gezondheidscentra.
2 dokters ontvoerd onderweg naar hun werk
Na de ontvoering op 17 mei van Dr. Jacques Pierre, de medisch directeur van het universitair ziekenhuis van de Haïtiaanse staat, staakt het ziekenhuispersoneel. Ook in de ziekenhuizen van St-Luc en St-Damien zijn de medische werkzaamheden opgeschort na de ontvoering op 5 mei van Dr. Benetty Augustin, een kinderarts die gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen met epilepsie. Dit gebeurde terwijl ze op weg was naar haar werk.
Gevolg: grote druk op ons gezondheidscentrum
"Wij zijn erg bezorgd over de onaanvaardbare situatie van onveiligheid waarmee onze collega's van de Haïtiaanse medische gemeenschap te maken hebben", aldus Dr. Samson Frandy, medisch officier die de leiding heeft over het noodcentrum van Artsen Zonder Grenzen in Turgeau. "De gevolgen voor het toch al verzwakte gezondheidsstelsel zijn enorm en deze situatie legt een moeilijk te dragen druk op ons centrum.”
Op 20 mei was de toevloed van patiënten in het centrum van Turgeau hoog, waardoor er een extra ziekenhuisverdieping moest worden ingericht om de capaciteit te vergroten. De meeste patiënten waren kinderen die elders geen medische zorg kunnen krijgen.
Deze gebeurtenissen verergeren een al moeilijke situatie in een land waar de toegang tot de gezondheidszorg voor de meerderheid van de bevolking problematisch is.
We betuigen onze solidariteit
"We steunen het besluit van onze collega's om hun diensten op te schorten en betuigen hun onze innige solidariteit", aldus dr. Samson. "We doen ons best om spoedeisende zorg te verlenen, maar binnenkort weten we niet meer waar we patiënten die verdere zorg nodig hebben, heen moeten verwijzen. Als men gezondheidswerkers blijft aanvallen en ze het doelwit blijven vormen, zal het Haïtiaanse gezondheidssysteem wellicht niet in staat zijn om aan de behoeften te voldoen.