Sociale media

  • NL
Open the menu

Gezamenlijke reddingsoperaties voor vluchtelingen door Artsen Zonder Grenzen en Greenpeace


Artsen Zonder Grenzen en Greenpeace werken samen om vluchtelingen te redden die hun leven riskeren bij de oversteek van Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland. Door de verslechterende weer wordt die tocht steeds gevaarlijker, maar toch daalt het aantal vluchtelingen niet. De Griekse kustwacht coördineert de hulpacties.

Gezamenlijke reddingsactie van Artsen Zonder Grenzen en Greenpeace. Lesbos, 2015. © Borja Ruiz/AZG
Gezamenlijke reddingsactie van Artsen Zonder Grenzen en Greenpeace. Lesbos, 2015. © Borja Ruiz/AZG

Teams van Artsen Zonder Grenzen en Greenpeace varen uit vanop het eiland Lesbos, met drie rubberen speedboten. Medische teams aan land bieden spoedzorg aan vluchtelingen  in kritieke toestand. Drie ambulances brengen patiënten naar ziekenhuizen indien nodig.

Sinds 28 november hebben teams van Artsen Zonder Grenzen en Greenpeace zo al honderden mensen geholpen. Tientallen zijn gered van bootjes die in ernstige moeilijkheden verkeerden. Aan land hadden twintig mensen onmiddellijk medisch zorg nodig. Negen moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis worden gebracht. De komende dagen zal Artsen Zonder Grenzen nog drie extra speedboten inzetten om meer reddingen te kunnen doen op andere eilanden.

“We zijn geschokt door de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. We voelden ons verplicht op te helpen, op welke manier dan ook,” zegt Alexandra, programmadirecteur van Greenpeace in Griekenland. “Vluchten uit je thuisland voor geweld, armoede, en mensenrechtenschendingen, in de hoop op een beter leven, is geen misdaad. Wij hopen dat onze maritieme ervaring in deze samenwerking met Artsen Zonder Grenzen levens kan helpen redden.”

Nu de winter steeds dichter komt, wordt het weer slechter. Toch hebben in november naar schatting 140.000 mensen de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden gewaagd. Zo’n 65% van hen komt aan op het eiland Lesbos. Sinds september verloren 330 mensen, de meesten van hen kinderen, het leven bij een poging Europa te bereiken. Teams van Artsen Zonder Grenzen hebben de voorbije twee maanden 6000 medische raadplegingen gedaan op Lesbos. Sinds oktober is het aantal mensen dat lijdt aan onderkoeling en ontstekingen van de luchtwegen gestegen, omdat de zee ruwer en het weer kouder is geworden.

Maar voor Artsen Zonder Grenzen moeten er bovenal veilige opties komen voor mensen die naar Europa willen komen.

“Onze reddingsoperaties zijn maar een tijdelijke oplossing, om het lijden en sterven te verminderen,” zegt Marietta Provopolou, algemeen directeur van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. “Het weer wordt steeds slechter en de zee steeds gevaarlijker. We weten dat zich nieuwe tragedies zullen afspelen op zee.”

“Europa moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen en veilige en legale manieren voorzien voor vluchtelingen,” zegt Stefano Argenziano, noodhulpcoördinator bij Artsen Zonder Grenzen. “Het is onaanvaardbaar dat de voornaamste route naar internationale bescherming in Europa inhoudt dat mensen hun leven moeten riskeren op zee – zeker wanneer je bedenkt de toegang tot Europa via de landgrens met Turkije mensenlevens zou redden.”