Sociale media

Open the menu

Gaza: de situatie is onaanvaardbaar en onmenselijk

Wat gisteren gebeurde is onaanvaardbaar en onmenselijk. De cijfers die werden meegedeeld door de gezondheidsautoriteiten in Gaza spreken voor zich: 55 doden, 2 721 gewonden, waarvan 1 359 door kogels, en dit slechts op enkele uren tijd. Onze medische teams werken dag en nacht sinds 1 april om de nodige chirurgische en post-operatieve zorgen te verstrekken aan volwassenen, jongeren, vrouwen en kinderen. Ze zullen hiermee de komende dagen verdergaan en dit zolang het nodig blijft.

De chaotische situatie in één van de ziekenhuizen waar we werken herinnert ons aan de ergste momenten van het Israëlische offensief in 2014, toen een grote toestroom van gewonden de medische capaciteit van het ziekenhuis oversteeg. Vandaag moeten onze teams soms twee of drie operaties in hetzelfde operatiekwartier uitvoeren, of zelfs in de gangen van het ziekenhuis opereren.

Dit nieuwe bloedbad is opnieuw ingeschreven in de politieke strategie die wordt toegepast door het Israëlische leger sinds de afgelopen 7 weken; ze schieten met echte kogels op de betogers en gaan ervan uit dat elke persoon die de hekkens te dicht nadert een legitiem doelwit is. Heel veel patiënten zullen de gevolgen van de verwondingen die we vandaag behandelen voor de rest van hun leven blijven dragen.

14 mei in Gaza

AZG heeft 4 chirurgische teams ingezet in 3 ziekenhuizen om noodoperaties uit te voeren. 14 mei 's nachts hadden ze reeds 30 operaties uitgevoerd. Ze deelden ook medisch materiaal uit aan twee ziekenhuizen, waaronder materiaal voor externe fixatie.

AZG werkt eveneens in 4 ziekenhuizen waar ze post-operatieve zorgen verleent aan patiënten die verwondingen opliepen en reeds werden geopereerd. Sinds 1 april werden meer dan 800 patiënten verzorgd.