Sociale media

  • NL
Open the menu

Explosie Congo-Brazzaville: Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de ziekenhuizen waar de gewonden verzorgd worden


Op zondagmorgen 4 maart vielen bij verschillende explosies in Brazzaville tientallen doden en honderden gewonden. Een team van Artsen Zonder Grenzen helpt het Universitair Ziekenhuis, dat de gewonden verzorgt, en leverde medisch materiaal aan twee andere ziekenhuizen.


Zondagmorgen omstreeks 8h30 hebben drie opeenvolgende ontploffingen in het wapenmagazijn van een militair kamp in de buurt van M’Pila, in het noordoosten van de stad, dood en vernieling gezaaid. Volgens officiële bronnen waren de ontploffingen een gevolg van een kortsluiting.

“De explosies duurden de hele dag door in de hele stad”, zegt Yann Diplo, landenverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Brazzaville. “Verschillende buurten, waaronder M’Pila, waar het militaire kamp ligt, Talangai, Ouenzé en het centrum van de stad werden getroffen.”

Eén uur na de laatste explosie gingen twee dokters van Artsen Zonder Grenzen naar het universitair ziekenhuis en het ziekenhuis van Makélékélé in Brazzaville om de situatie te evalueren en de gewonden te helpen.

“Er waren veel gewonden in het universitair ziekenhuis”, zegt Diplo. “De meesten hadden meerdere verwondingen. We werkten met de medische teams om de gewonden te verzorgen en maakten een lijst van de dringendste noden. We konden het nodige medische materiaal bezorgen.”

Het team wordt vandaag versterkt met een gespecialiseerde verpleegkundige, een dokter en een logistiek medewerker uit onze projecten in Congo.

Vierentwintig uur na het incident kwamen 225 gewonden toe in het universitair ziekenhuis, waarvan vijftien mensen overleden. Gelijktijdig kwamen vijftig gewonden aan in het openbaar ziekenhuis van Makélékélé. Daar waren vijf doden. Om de capaciteit van de twee ziekenhuizen te verhogen, zette het team twee tenten op naast de spoedafdeling.

“Op maandag onderzochten we de situatie in het ziekenhuis Talangai ”, zegt Diplo. “Dit ziekenhuis kan niet meer functioneren door de schade die veroorzaakt is door de explosies. Alle afdelingen van het ziekenhuis zijn getroffen. Er waren geen patiënten meer toen we het ziekenhuis bezochten. Ze waren al overgebracht naar andere ziekenhuizen.”

Artsen Zonder Grenzen breidt een volgende bevoorrading van chirurgische kits voor aan het universiteitsziekenhuis en het ziekenhuis van Makélékélé.