Ebola-epidemie laait opnieuw op in West-Afrika
Het aantal zieken leek af te nemen, maar nu zijn er nieuwe gevallen van ebola gemeld in Guinee en Sierra Leone. In West-Afrika zijn nu al meer dan 300 mensen met het virus besmet geraakt. Artsen Zonder Grenzen zet haar steun aan de overheid in beide landen verder. De organisatie helpt met de behandeling van patiënten en met maatregelen om de epidemie in te dijken.
Een nieuw noodhulpteam naar Sierra Leone
Eind mei wezen voorlopige testresultaten van het Sierra Leoonse ministerie van Volksgezondheid dat vijf mensen met ebola besmet waren geraakt in Koindu, in het oosten het land, bij de grens met Guinee. Vier van hen waren toen al overleden. Op 29 mei volgde een officieel rapport dat achttien besmettingen en zes doden meldde.
De komende dagen zal Artsen Zonder Grenzen in samenwerking met het Ministerie van Gezondheidszorg een ebolakliniek opzetten in Koindu het epicentrum van de epidemie in Sierra Leone.
Het al aanwezige team van Artsen Zonder Grenzen krijgt versterking. Er is ook extra medisch en logistiek materiaal onderweg. Het gaat om kits met beschermingskledij en medicijnen.
“Ebola is een ziekte die angst veroorzaakt en die mysterieus is. Toch kan je ervan genezen”, zegt Marie-Christine Ferir, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. Sinds het begin van de epidemie zijn al meer dan dertig mensen genezen die door Artsen Zonder Grenzen zijn behandeld. “Het vertrouwen van de bevolking winnen blijft essentieel om de epidemie te overwinnen”, zegt Ferir.
Nieuwe patiënten in Guinee
Ondanks de inspanningen, is het aantal patiënten met ebola de voorbije weken gestegen. Op 29 mei waren er al 172 mensen besmet geraakt, waarvan er 108 gestorven zijn volgens het Guinese ministerie van Volksgezondheid.
De epidemie heeft zich verder verspreid naar Boffa en Telimele. Er zijn ook nieuwe patiënten gemeld in Conakry, Guéckédou en Macenta.
De verhoging kan te wijten zijn aan het feit dat zieken liever niet naar het ziekenhuis gaan. Ook de verplaatsingen van besmette mensen en doden is problematisch. Het gebeurt dat families de doden naar een ander dorp overbrengen voor de begrafenis. De vermenigvuldiging van de besmette zones bemoeilijkt de behandeling van patiënten en de controle van de epidemie.
“De weerstand van de lokale gemeenschappen en de mobiliteit van mensen die in contact geweest zijn met zieken en dan de grens oversteken zijn de grootste uitdagingen”, zegt Marie-Christine Ferir.
Artsen Zonder Grenzen heeft momenteel 200 medewerkers in de regio. Er is al meer dan 40 ton materiaal verstuurd om te epidemie te bestrijden.