Sociale media

  • NL
Open the menu

Drukke straten én ziekenhuizen tijdens de wapenstilstandHet afgekondigde staakt-het-vuren van 72 uur in Gaza lijkt stand te houden. Medisch teamleider Michèle Beck maakt de balans op.

Het team van AZG op weg naar Khan Younes. © Cosimo Le Quaglie
Het team van AZG op weg naar Khan Younes. © Cosimo Le Quaglie

“Ik was sceptisch over deze wapenstilstand, omdat de vorige niet of nauwelijks gerespecteerd werden. Nu trok het Israëlische leger zich echter terug uit de Gazastrook en voelden we heel snel de verandering in Gazastad aan. Voor ons kantoor zagen we weer voetgangers en auto’s voorbij komen. In de verte hoorde we zelfs weer de fluit van een verkeersregelaar. Nadat de straten wekenlang verlaten waren, zag het er weer uit alsof het normale leven hervat werd. Al is dat natuurlijk betrekkelijk. Er zijn ook begrafenissen.

In Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, was de situatie anders. Sinds dinsdag hebben we daar een klein team aan het werk in Nasser-ziekenhuis. Daar komen al enkele dagen lang heel veel gewonden aan door de gevechten in het gebied. Het waren er zelfs zo veel dat ze niet wisten waar ze de patiënten moesten onderbrengen. Velen werden overgebracht naar het Al-Shifa-ziekenhuis in Gazastad, waar al een team van ons aan het werk was.

De chirurg en anesthesist van het team in Khan Younis gingen na het peilen van de situatie in het ziekenhuis meteen aan de slag in de operatiekamer. Het derde teamlid, een logistieker, regelde onmiddellijk wat matrassen voor een leegstaande kamer zodat het team een slaapplek in het ziekenhuis had.”