Sociale media

  • NL
Open the menu

Dringend hulp nodig voor 75.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen in Ethiopië


Sinds december zijn ruim 75.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen neergestreken in de regio Gambella in het westen van Ethiopië. Zij zijn hevig geweld in de deelstaten Boven-Nijl, Jonglei en Unity in hun thuisland ontvlucht. Artsen Zonder Grenzen biedt sinds enkele weken hulp aan de vluchtelingen.

Vluchtelingen in Unity, januari 2014. © Jean-Pierre Amigo
Vluchtelingen in Unity, januari 2014. © Jean-Pierre Amigo

Elke dag komen meer dan 1000 nieuwe vluchtelingen aan in Gambella. Het zijn vrijwel allemaal vrouwen en kinderen en verkeren vaak in slechte gezondheid na lange voettochten van wel 3 weken.

Race tegen de klok

Artsen Zonder Grenzen biedt samen met ARRA, de Ethiopische vluchtelingenorganisatie, hulp bij grensposten en in vluchtelingenkampen. Ook hebben we medische posten opgezet in de plaatsen Tiergol, Pagak, Letchuor en Itang. Onze teams geven ongeveer 2.000 medische consulten per week.

 “Het is een race tegen de klok,” zegt coördinator Antoine Foucher van Artsen Zonder Grenzen in Ethiopië. “We maken ons ernstig zorgen om de verschrikkelijke leefomstandigheden van de vluchtelingen en om het gebrek aan water, voedsel en sanitaire voorzieningen voor de mensen die net aankomen.”

Malaria en mazelen

Onze teams behandelen veel mensen met luchtweginfecties en diarree, veelal het gevolg van de slechte leefomstandigheden. Meer dan de helft van onze patiënten lijdt echter aan malaria, terwijl het regenseizoen nog niet eens begonnen is. Onlangs was er ook een uitbraak van mazelen en er werden tientallen kinderen opgenomen in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen.

Lokale autoriteiten en aanwezige hulporganisaties proberen de vluchtelingen zo snel mogelijk onder te brengen in nieuw opgezette vluchtelingenkampen in Letchure en Tirkidi. “Artsen Zonder Grenzen zet zich volledig in om de groeiende vluchtelingenbevolking te helpen,” zegt Foucher. “Maar met het naderende regenseizoen neemt ook de kans op overstromingen toe.”