Sociale media

Open the menu

Derde COVID-19-golf haalt hard uit in Palestina, nog steeds amper vaccins

Sinds februari wordt Palestina opnieuw zwaar getroffen door COVID-19. In de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever worden op dit moment meer dan 20.000 patiënten behandeld. Ook in Gaza stijgen de besmettingscijfers fors sinds half maart. Het is alle hens aan dek voor het medisch personeel, dat nu de grootste moeite heeft om nog gepaste zorg te bieden.

Amper 2% van de Palestijnen gevaccineerd

Terwijl COVID-19 zich verder verspreidt over de twee Palestijnse gebieden, blijven de Palestijnen zo goed als onbeschermd. Halverwege maart was slechts 2% van de totale bevolking van Palestina gevaccineerd. De uitrol van vaccins is vertraagd en tergend langzaam.

Twee medewerkers zijn in overleg met een patiënt in Hebron.

Palestijnse eerstelijnswerkers en risicogroepen nog niet beschermd

Intussen beschikt Israël over genoeg vaccindosissen om in eigen land groepsimmuniteit na te streven en toont het niet de minste intentie om wezenlijk bij te dragen aan de vaccinatiegraad in de Palestijnse gebieden. Aan de Palestijnse kant heerst dan weer onduidelijkheid over de beschikbaarheid en de leveringsstrategie van de vaccins. Dat zorgt er samen voor dat zelfs de Palestijnse eerstelijnswerkers en risicogroepen nog lang niet zijn beschermd, en dat middenin de derde golf.

Ziekenhuis in Hebron over zijn capaciteit

In de stad Hebron, in de Westelijke Jordaanoever, hebben het aantal besmettingen het hoogste niveau bereikt sinds het begin van de pandemie. In het Dura-ziekenhuis zijn momenteel 71 mensen opgenomen, 27 daarvan liggen op de afdeling intensieve zorg. Het ziekenhuis opereert boven zijn capaciteit, er zijn niet genoeg bedden of personeel om alle kritieke patiënten te helpen, waardoor er mensen sterven. In Hebron behandelen we momenteel patiënten, trainen we medisch personeel en bieden we gezondheidspromotie aan de bevolking om verdere besmetting te voorkomen.

Uitdaging voor personeel in Nablus

Ook in de stad Nablus is de situatie zorgwekkend. Het ziekenhuis van de Palestijnse Rode Halve Maan werkt eveneens over zijn capaciteit en transformeert nu zijn afdeling ademhalingszorg naar een COVID-19-afdeling. De grootste uitdaging hier is dat het ziekenhuispersoneel beperkte ervaring heeft met de zorg voor ernstige COVID-19-patiënten. Eenvoudige procedures zoals buikligging - waarbij een patiënt op zijn buik wordt gedraaid om de ademhaling te verbeteren - zijn een uitdaging.

Zowel Israël als Palestina moeten dringend inspanningen leveren

Zowel de regering van Israël als de Palestijnse autoriteiten moeten onmiddellijk, en met de grootste prioriteit, hun inspanningen verhogen om de verspreiding van COVID-19 en zijn nieuwe varianten te vertragen.