Sociale media

  • NL
Open the menu

Dadaab, Kenia: Somalische vluchtelingen mogen volgens AZG niet gedwongen worden om terug te keren


De oproep van Keniaanse politici om het vluchtelingenkamp van Dadaab, in het noordoosten van Kenia, binnen drie maanden te sluiten en de vluchtelingen die er verblijven te dwingen naar Somalië terug te keren, zou dramatische en levensbedreigende gevolgen hebben voor honderdduizenden mensen, zo waarschuwt Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag.

© Tom Maruko/MSF
© Tom Maruko/MSF

De oproep van Keniaanse politici om het vluchtelingenkamp van Dadaab, in het noordoosten van Kenia, binnen drie maanden te sluiten en de vluchtelingen die er verblijven te dwingen naar Somalië terug te keren, zou dramatische en levensbedreigende gevolgen hebben voor honderdduizenden mensen, zo waarschuwt de internationale medische organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag.

AZG is van mening dat de vluchtelingen gezien de huidige omstandigheden in geen geval op een veilige en waardige manier terug naar huis kunnen. Meer nog, de organisatie dringt er bij de Keniaanse overheid en de internationale gemeenschap op aan om de Somalische vluchtelingen op Keniaans grondgebied nog meer hulp en bescherming te bieden.

"Zo'n drastische maatregel in een onmogelijk korte tijdspanne zou generaties vluchtelingen de kans ontnemen om een eigen toekomst te kiezen," aldus Charles Gaudry, landverantwoordelijke van AZG in Kenia. "Deze verhuizing zou een echte straf betekenen voor honderdduizenden mensen. Ze zouden immers gedwongen worden om terug te keren naar een land waar veiligheid en medische zorg verre van gegarandeerd is, en op sommige plaatsen zelfs gewoon onbestaand."

Het vluchtelingenkamp van Dadaab huisvest momenteel om en bij de 350.000 mensen, en is het grootste ter wereld Het vluchtelingenkamp van Dadaab huisvest momenteel om en bij de 350.000 mensen, en is het grootste ter wereld. Het is nu al meer dan 20 jaar een thuis voor verschillende generaties Somaliërs, die een door conflict verteerd land zijn ontvlucht. AZG leidt een ziekenhuis met 100 bedden en vier gezondheidsposten in het kamp van Dagahaley, een van de vijf kampen die deel uitmaken van het complex.

De voorbije jaren werd de humanitaire hulp in de kampen al teruggeschroefd door de toenemende onveiligheid en een daling van financiële middelen van veel hulporganisaties die er aan de slag zijn. Toch biedt Dadaab nog steeds een veiliger onderkomen dan Somalië.

"Somalië is geen plek om naar terug te keren," zegt Abdul Hussein, een vluchteling die eind maart met AZG sprak. "Hetzelfde probleem dat ons naar Dadaab bracht, bestaat daar nog steeds. Mensen kunnen nergens leven. Ze hebben niets."

"Vluchtelingen dwingen om naar een door oorlog verscheurd land terug te keren, is geen oplossing," zegt Gaudry. "Integendeel, de Keniaanse regering en de internationale gemeenschap moeten de handen in elkaar slaan en samen hulp en bescherming bieden aan Somalische vluchtelingen die onderdak zoeken in Kenia."

AZG is al 20 jaar actief in Dadaab, en is momenteel de enige organisatie die medische verzorging biedt in het kamp van Dagahaley. In 2014 gaf AZG 180.000 ambulante consultaties, nam de organisatie 12.000 mensen op in het ziekenhuis, hield ze 12.000 prenatale consultaties en hielp ze bij de bevalling van 3.240 baby's in het kamp van Dagahaley. Na de aanvallen op de universiteit van Garissa op 2 april zette AZG een team van Dadaab in om het ziekenhuis van Garissa te helpen bij de behandeling van de gewonden en bood ze medische hulp op de luchthaven van Garissa, waar honderden studenten naartoe gebracht waren.