Sociale media

Open the menu

Cholera-uitbraak in Haïti: Artsen Zonder Grenzen reageert met behandelingscentra en rehydratiepunten

In Haïti reageert Artsen Zonder Grenzen momenteel op een uitbraak van cholera. Sinds vorige week versterken onze teams de Haïtiaanse gezondheidsautoriteiten in de noodrespons om patiënten met symptomen te behandelen. Op 3 oktober hadden onze teams 68 patiënten opgenomen. Een kind van drie jaar is overleden.

Het behandelingscentrum in Cité Soleil. Afhankelijk van hun grootte hebben de tenten een capaciteit van 8 tot 15 bedden. Hier maakt een verpleegkundige zich klaar om patiënten te rehydrateren. © Alexandre Marcou, 3 oktober 2022.
Het behandelingscentrum in Cité Soleil. Afhankelijk van hun grootte hebben de tenten een capaciteit van 8 tot 15 bedden. Hier maakt een verpleegkundige zich klaar om patiënten te rehydrateren. © Alexandre Marcou, 3 oktober 2022.

AZG reageert op cholera: 3 behandelingscentra met samen 80 bedden

In en rond hoofdstad Port-au-Prince openden we drie behandelingscentra: een centrum met 10 bedden in de wijk Brooklyn, een centrum met 20 bedden in de wijk Turgeau en een centrum met 50 bedden in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Cité Soleil. We openden ook verschillende distributiepunten voor orale rehydratie. Het centrum in Cité Soleil kan nog nieuwe cholerapatiënten te ontvangen, de twee andere centra hebben hun maximumcapaciteit bereikt.

Eerste cholerapatiënten bevestigd in Port-au-Prince

De afgelopen dagen hebben verschillende mensen uit Port-au-Prince zich bij het noodcentrum van AZG in Turgeau en het ziekenhuis in Cité Soleil gemeld met symptomen als hevige waterige diarree en hevig braken. Een staal van een patiënt in Turgeau werd door de Haïtiaanse autoriteiten positief getest voor cholera.

Extra uitdagingen tijdens cholera-uitbraak: tekort aan brandstof, drinkbaar water en gezondheidszorg

Deze opleving van cholera vindt plaats op een ogenblik dat de Haïtiaanse bevolking enorme moeilijkheden ondervindt om toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Onveiligheid en geweld, in combinatie met ernstige tekorten aan brandstof en drinkwater, hebben veel gezondheidsinstellingen gedwongen hun activiteiten te verminderen en in sommige gevallen helemaal stop te zetten. Daarnaast is het voor mensen die behandeling nodig hebben steeds moeilijker om zich te verplaatsen, omdat het openbaar vervoer nauwelijks rijdt door een gebrek aan brandstof in het land.