Sociale media

Open the menu

Cholera in Haïti: Artsen Zonder Grenzen roept andere organisaties op om noodhulp dringend uit te breiden

Ik doe een gift

Sinds enkele weken wordt Haïti getroffen door een uitbraak van cholera.

In hoofdstad Port-au-Prince en verschillende andere delen van het land stijgt het aantal cholerapatiënten zienderogen. Andere organisaties moeten dringend de cholerarespons komen versterken.

Verpleegster overlegt met de moeder van een kind dat aan cholera lijdt in het cholerabehandelcentrum
Verpleegster overlegt met de moeder van een kind dat aan cholera lijdt in het cholerabehandelcentrum, ©Alexandre Michel , oktober 2022

AZG is bijna enige internationale hulpverlener in Haïti: meer organisaties moeten komen helpen

Artsen Zonder Grenzen is momenteel één van de weinige internationale humanitaire hulpverleners die actief is in het land. Onze teams werken 24/7 om zoveel mogelijk cholerapatiënten op te vangen, maar veel meer hulp is nodig. Er moeten meer organisaties en geldschieters worden gemobiliseerd en essentiële hulpmiddelen, zoals vaccinatie, moeten ter beschikking worden gesteld van de medische teams en de mensen in Haïti.

Choleracentra van Artsen Zonder Grenzen hebben maximumcapaciteit bijna bereikt: “de evolutie is zeer zorgwekkend”

In totaal hebben we 6 cholera-units opgezet, die samen 389 patiënten kunnen opnemen en behandelen.
"De cholera-units die we in Haïti hebben opgezet, zullen binnenkort op maximale capaciteit zitten", zegt Mumuza Muhindo, landcoördinator van AZG in Haïti.
"Sinds eind oktober behandelen we gemiddeld 270 patiënten per dag in onze centra. In totaal hebben we sinds het begin van de uitbraak meer dan 8.500 patiënten opgenomen en 97 sterfgevallen geregistreerd; de evolutie is zeer zorgwekkend".

Haïti totaal verlamd: catastrofale gezondheidssituatie, onveiligheid en brandstoftekort

Deze uitbraak van cholera is symptomatisch voor de catastrofale humanitaire en gezondheidssituatie in Haïti. Het land gaat al jaren door een ongekende politieke, economische en veiligheidscrisis. Port-au-Prince is wordt gecontroleerd door gewelddadige bendes, de belangrijkste verbindingswegen met de rest van het land worden door gewapende groepen worden gecontroleerd.

Brandstof blijft te duur voor een groot deel van de bevolking. Dat tekort aan brandstof treft niet alleen de noodlijdende bevolking, maar ook het functioneren van de gezondheidsvoorzieningen: ambulancediensten rijden minder, veel ziekenhuizen die draaien op generatoren moeten de deuren sluiten of hun diensten fors beperken.

Veilig, drinkbaar water: essentieel in de strijd tegen cholera, maar watertrucks rijden niet

De toegang tot schoon water - een cruciaal element in de strijd tegen cholera - hangt vooral af van het verkeer van watertrucks. Maar ook die watertrucks rijden minder uit, door het tekort aan brandstof en de enorme onveiligheid op de wegen.

Wijk Brooklyn volledig afgesneden: riolen lopen over, watertrucks kunnen niet door

"Port-au-Prince ligt vol afval dat al maanden niet is opgehaald", zegt Muhindo.
"Wijken zoals Brooklyn in Cité Soleil, zijn compleet afgesneden door het afval. Vervuilde kanalen en riolen lopen over, waardoor enorme overstromingen ontstaan, waardoor ook de watertrucks de wijk niet kunnen bereiken".

 De cholerarespons van Artsen Zonder Grenzen

  • Onze choleracentra bieden 60% van de totale capaciteit in Port-au-Prince om cholerapatiënten op te vangen en te behandelen
  • Mobiele teams van water- en sanitatiespecialisten hebben ongeveer 100 waterpunten gechloreerd en 8 orale rehydratiepunten geïnstalleerd
  • Gezondheidspromotoren werken samen met getroffen wijken om de bevolking te leren hoe ze besmetting kunnen voorkomen

Vaccins essentieel: onze teams houden zich klaar om vaccinatiecampagne te starten

Naast de behandeling van patiënten en het voorzien van drinkbaar water en degelijk sanitair, is ook vaccinatie uiterst belangrijk bij de reactie op cholera. Enkele honderdduizenden doses vaccin zijn aan Haïti toegewezen door de Internationale Coördinatiegroep, het internationale mechanisme voor vaccinatie bij epidemieën. Onze teams staan klaar om een vaccinatiecampagne te beginnen ter ondersteuning van de gezondheidsautoriteiten.

Onze cholerarespons alleen volstaat niet: andere actoren moeten noodhulp dringend komen versterken

Onze teams in Haïti werken 24/7 om op deze cholera-uitbraak te reageren. Maar onze respons alleen is lang niet genoeg om deze epidemie aan te pakken. Andere humanitaire actoren en geldschieters moeten zich bij de respons aansluiten, hetzij door behandelcentra op te zetten, hetzij door dringend de toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen op te voeren.