Sociale media

  • NL
Open the menu

Centraal-Afrikaanse Republiek: Explosie van geweld in Bangui: geen toegang tot ziekenhuizen door onveiligheid


Een nieuwe golf van geweld treft sinds zaterdag 26 september de hoofdstad Bangui van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Teams van Artsen Zonder Grenzen in het M’Poko kamp, de Castors kraamkliniek en het Bangui Algemeen Ziekenhuis vingen samen al 181 gewonden op.

Behandeling van gewonden © William Daniels/Panos Pictures
Behandeling van gewonden © William Daniels/Panos Pictures

De moord op de chauffeur van een motortaxi lokte een serie demonstraties, rellen, plunderingen en vernielingen van gebouwen uit.

97 gewonden kwamen naar het Algemeen Ziekenhuis. ‘Er waren 15 zwaargewonden, twee mensen waren bij aankomst overleden’, zegt medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen Thomas Lauvin in het ziekenhuis. ‘De meeste mensen hadden schotwonden door geweervuur, maar we hebben ook mensen behandeld met pistoolwonden en verwondingen door granaatexplosies. Tot nu toe hebben we 45 mensen moeten opereren.’

“Door de onveiligheid kunnen onze ambulances niet langer door de stad rijden,” zegt landencoördinator Emmanuel Lampaert van Artsen Zonder Grenzen. “Waar mogelijk proberen we transport per taxi voor patiënten naar onze klinieken te regelen. Maar de meeste zieke en gewonde patiënten moeten op eigen krachten naar ons toe zien te komen, te voet of per motorfiets. Op 28 september kwam bijvoorbeeld geen enkele vrouw naar de Castors kliniek om te bevallen, terwijl we daar per dag meestal zo’n 30 bevallingen begeleiden.”

Wegblokkades bemoeilijken doorverwijzingen

Door wegblokkades op zondag 27 september konden gewonden uit de wijken rond onder meer Castors en M’Poko niet worden overgebracht naar het Algemeen Ziekenhuis van Bangui. Een aantal mensen overleed terwijl ze niet doorverwezen konden worden. “Gezien de omstandigheden in de stad komen er verbazingwekkend weinig mensen naar onze klinieken, zegt Lauvin. “We zijn bang dat veel mensen op dit moment geen mogelijkheden hebben om de spoedeisende hulp te bereiken die ze nodig hebben; en wij kunnen niet op pad om ze te bereiken.”

Veiligheid

Een ander gevolg van het geweld en de onveiligheid is een nieuwe stroom mensen die hun huizen verlaten op zoek naar veiligheid. Het team van Artsen Zonder Grenzen in M’Poko, een groot kamp bij het vliegveld, heeft in de afgelopen dagen duizenden nieuwe mensen zien arriveren.