Sociale media

Open the menu

Bombardementen op Gaza: de medische tol na 11 dagen

Tussen 10 en 21 mei hebben Israëlische luchtaanvallen in Gaza het leven gekost van meer dan 250 mensen en bijna 2.000 mensen verwond. Op 11 dagen tijd verloren ontelbare Gazanen hun huis en hun bestaansmiddelen. Aan Israëlische zijde eisten raketten en andere projectielen die vanuit Gaza werden afgevuurd 13 levens, waaronder een kind en een tiener. Meer dan 700 Israëli’s raakten gewond.

gaza
Al-Shorouk, een kantoorgebouw van 14 verdiepingen waarin Gazaanse media waren gevestigd, is volledig verwoest na meerdere luchtaanvallen.  © Fady Hanona/AZG

Meer dan 10 medische faciliteiten in Gaza getroffen

De vitale infrastructuur in Gaza - wegen, gezondheidsvoorzieningen, scholen, elektriciteit, water- en rioleringsnetwerken – raakten ernstig beschadigd of verwoest, nog meer dan tevoren bij eerdere Israëlische aanvallen. De helft van het elektriciteitsnetwerk in Gaza functioneert niet meer. Meer dan 10 medische faciliteiten, waaronder het centrale COVID-19-testlaboratorium, werden beschadigd.

Slachtoffers meerdere operaties nodig, handicap voor maanden of jaren

Een van de slachtoffers van de bombardementen op Gaza is Hani, 26. "Ik had boodschappen gedaan en wou net mijn huis binnengaan toen plots vlakbij een raket insloeg.” Hani en zijn buurman raakten zwaargewond bij de bomaanslag, twee andere buren waren op slag dood.

Hani’s onderbeen werd verbrijzeld door een brokstuk. Omdat hij niet meer kon bewegen, probeerde hij zo goed mogelijk zijn hoofd te beschermen, tot de bombardementen zouden stoppen. Urenlang lag hij daar zo, hij overleefde nog vier bominslagen in de buurt. Uiteindelijk kon een medisch team hem redden en hem naar het ziekenhuis brengen. Hani zal meerdere reconstructieve operaties moeten ondergaan voordat hij weer kan lopen. Veel slachtoffers van de bombardementen zullen de komende maanden of zelfs jaren gehandicapt raken en meerdere operaties moeten ondergaan.

Medische voorraden raken op, medisch personeel bang

De bombardementen troffen niet enkel medische faciliteiten, ook de wegen naar de ziekenhuizen of gezondheidscentra raakten deels verwoest. Patiënten raakten niet of moeilijk naar de zorg die ze nodig hadden, maar ook medisch personeel durfde niet meer naar hun werk gaan.

Bovendien raakten de medische voorraden stilaan op. De grensovergang Erez van Israël naar Gaza bleef 10 dagen lang gesloten, nieuwe medische voorraden raakten Gaza dus niet binnen. Op 24 mei mochten onze extra teams uiteindelijk toch binnen. Zij hadden vooral bloedvoorraden mee voor de ziekenhuizen. Het blijft evenwel een grote uitdaging om meer materiaal en personeel Gaza binnen te krijgen.

gaza
Projectcoördinator Aymen Al-Djaroucha, voor de kliniek waar we brandwonden en trauma's behandelen. De Kliniek werd in de eerste dagen van de bombardementen geraakt en moest tijdelijk sluiten. Ondertussen hebben we onze reguliere diensten er terug opgestart. © AZG, 19 mai 2021.

We hebben onze hulp in Gaza opnieuw opgestart en uitgebreid

Tijdens het offensief werkten onze team in Gaza onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Soms waren ze zelfs helemaal niet in staat om de reguliere diensten uit te voeren. Een van onze klinieken in Gaza-stad werd door luchtaanvallen beschadigd en moest enkele dagen sluiten. Sinds de bombardementen zijn gestopt, hebben we al onze reguliere activiteiten opnieuw opgestart en uitgebreid.

100 operaties tijdens offensief

In het Al-Awdaziekenhuis werken onze dokters en verpleegkundigen op de spoedafdeling en in de operatiekwartiers. Tijdens het offensief hebben we er meer dan 100 operaties uitgevoerd. We hebben ook medische voorraden aan andere gezondheidsfaciliteiten gedoneerd.

Catastrofe ondanks staakt-het-vuren

Door de jarenlange Israëlische blokkade verkeert Gaza in een constante humanitaire crisis. De recente escalatie heeft de Gazanen nog dieper in de catastrofe geduwd.  De afgelopen week is er een staakt-het-vuren afgekondigd, maar we maken ons grote zorgen over hoe de mensen het hoofd boven water kunnen houden en kunnen herbouwen wat is verwoest.