Sociale media

Open the menu

AZG-team aanwezig bij bombardement op ziekenhuis in Mykolaiv

Op 4 april bracht een vierkoppig AZG-team een bezoek aan Mykolaiv om de stedelijke en regionale gezondheidsautoriteiten te ontmoeten, als voorbereiding van nieuwe activiteiten. Rond 15.30 uur ging het team het oncologische ziekenhuis van Mykolaiv binnen, dat net op dat moment onder vuur kwam te liggen.

réfugiés palanca moldavie
Oekraïense vluchtelingen in Palanca, Moldavië. De meesten onder hen vluchtten weg uit Mykolaïv, een zwaar onder vuur genomen stad ongeveer 130km ten oosten van Odessa ©  Maxime Fossat  - 10 maart 2022

"Ongeveer 10 minuten lang ontploften verschillende explosieven dichtbij ons personeel", zegt Michel-Olivier Lacharité, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne, momenteel gevestigd in Odessa. "Toen het AZG-team het gebied verliet, zagen ze gewonden en ten minste één overleden peroon. We kunnen echter geen exacte aantallen doden en gewonden geven. Gelukkig konden onze medewerkers dekking zoeken en raakten ze niet gewond bij de explosies, hoewel de ramen van hun voertuig geparkeerd bij de ingang van het ziekenhuis, werden uitgeblazen door de ontploffing.”

Het team meldde dat ook het regionale kinderziekenhuis, ongeveer 300 meter verderop, werd geraakt. Er was geen grote krater te zien. In de nasleep van de explosies zagen ze talloze kleine gaten in de grond, verspreid over een groot gebied. Deze elementen zouden consistent kunnen zijn met het gebruik van clusterbommen.

De wijk waar het oncologisch ziekenhuis is gevestigd is een woonwijk in het oosten van de havenstad, waar veel medische voorzieningen zijn geconcentreerd.

Op het moment van de bombardementen bereidde het AZG-team zich voor om nieuwe activiteiten te lanceren ter ondersteuning van mensen die door de oorlog waren ontheemd, in samenwerking met een lokale organisatie.

"Het bombarderen van zo'n groot gebied in een woonwijk in het midden van de namiddag kan niet anders dan burgerslachtoffers veroorzaken en openbare gebouwen raken", zegt Lacharité. "De afgelopen twee dagen zijn drie ziekenhuizen in Mykolaiv getroffen. Naast de aanvallen van gisteren werd op 3 april Ziekenhuis nr. 5, gelegen in het zuiden van de stad, getroffen. Ziekenhuizen, patiënten en medisch personeel mogen nooit het slachtoffer van aanvallen worden.”

Artsen Zonder Grenzen bekijkt momenteel hoe de geplande activiteiten in Mykolaiv kunnen worden uitgebreid.