Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt gewonden na hevig geweld in Somalië


Op donderdag 1 september werd er hevig gevochten in de stad Galcayo, op de onofficiële grens tussen Somalië en de semi-onafhankelijke regio Puntland. Bij het geweld vielen veel gewonden onder burgers.


Het ziekenhuis Galcayo-Noord, in Puntland, wordt ondersteun door Artsen Zonder Grenzen en behandelde meer dan zestig gewonden. De meerderheid van hen waren burgers. In Galcayo-Zuid, het andere deel van de stad dat in Somalië ligt, ondersteunt Artsen Zonder Grenzen een ander ziekenhuis, waar twintig gewonden behandeld werden. Naar verluidt zouden er ook achttien doden gevallen zijn. 

“Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over het hoge aantal burgerslachtoffers bij deze gevechten,” zegt Rolland Kaya, die het project van Artsen Zonder Grenzen in Galcayo coördineert. “We volgen de situatie nauw op en staan klaar om meer medische hulp te bieden als dat nodig is.”

Artsen Zonder Grenzen heeft het ziekenhuis in Galcayo-Noord voorzien van extra medische voorraden. De organisatie werkt in de poliklinisch afdeling voor kinderen jongen dan twaalf en opende een nieuwe pediatrische afdeling waar ondervoede kinderen opgenomen kunnen worden. In Galcayo-Zuid biedt Artsen Zonder Grenzen een heel gamma medische diensten aan, waaronder chirurgie.

De medische noden in Galcayo zijn enorm, niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor de duizenden vluchtelingen in en rond de stad, die het geweld en de droogte in andere delen van het land ontvlucht zijn. In honderden kilometers omtrek van de stad is Artsen Zonder Grenzen de grootste aanbieder van gratis medische zorg.