Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verdeelt noodhulpgoederen onder vluchtelingen in Jilib, Somalië


Meer dan 3.600 mensen die een tijdelijk onderkomen hebben gevonden in de zuidelijke Somalische plaats Jilib (in de Lager-Jubavallei) hebben plastic zeilen, muskietennetten en zeep ontvangen.

© MSF. Jilib, Somalie, 2011.
© MSF. Jilib, Somalie, 2011.

De hulpgoederen zijn uitgedeeld door een team van Artsen zonder Grenzen. Dit team runt een grootschalig voedingsprogramma voor kinderen en een ziekenhuis in de nabijgelegen plaats Marere.

“Ik hoorde dat er in Jilib een kamp is waar er voedseluitdelingen zijn. Daarom zijn wij op pad gegaan naar Jilib,” vertelt een recent aangekomen moeder van zes kinderen. De afstand van 230 kilometer naar het kamp heeft zij grotendeels te voet afgelegd.

“We wilden eigenlijk naar de vluchtelingenkampen in Kenia, maar we konden de hoge prijs voor vervoer naar de kampen niet betalen. We hopen dat we hier hulp kunnen krijgen. Sinds vier maanden heeft onze kudde door de droogte te lijden gehad. Toen we onze laatste twee koeien verloren, zijn we te voet uit ons dorp vertrokken. Vijftien dagen later kwamen wij in Jilib aan.”

Met de distributie van de hulpgoederen wil Artsen Zonder Grenzen de vluchtelingen voorzien van de hoognodige beschutting. De mensen moeten in de buitenlucht zien te overleven. Omdat malaria veel voorkomt in dit gebied heeft ons team ook muskietennetten uitgedeeld om de mensen te beschermen tegen malaria. In het ziekenhuis in Marere is het aantal mensen dat behandeld wordt voor malaria al toegenomen.

Artsen Zonder Grenzen heeft op dit moment 101 ernstig ondervoede kinderen met medische complicaties opgenomen in het intensieve voedingsprogramma. Nog eens 740 ondervoede kinderen worden via thuisbehandeling geholpen via verschillende voedingshulpposten in en rond Marere. Artsen zonder Grenzen is bezig met het uitbreiden van onze medische noodhulp, zowel de algemene medische zorg als specifieke hulp bij ondervoeding.

Artsen Zonder Grenzen accepteert voor haar activiteiten in Somalië geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Somalië wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd. Artsen Zonder Grenzen maakt geen deel uit van het consortium 12-12.