Sociale media

Open the menu

AZG eist dat veiligheid van mensen aan boord voorrang krijgt

Artsen Zonder Grenzen verwelkomt het gebaar van de Spaanse regering. Die heeft toegezegd om de 629 opvarenden van het reddingsschip de Aquarius te ontschepen in Valencia. Het betekent wel vier extra dagen varen, zodat de al uitgeputte mensen nog zo’n vier dagen extra blootgesteld worden aan de elementen, op een overvol schip in verslechterend weer. 

Het zou beter zijn om de mensen in de dichtstbijzijnde haven van boord te laten gaan en ze dan over land naar Spanje of andere veilige landen te brengen en ze daar in de asielprocedure op te nemen.

‘De ontscheping kan niet langer op zich laten wachten’, zegt David Beversluis, arts van Artsen zonder Grenzen aan boord van de Aquarius. ‘De prioriteit moet zijn om onmiddellijk alle 629 mensen van boord te halen, onder wie 123 niet-begeleide minderjarigen en zes zwangere vrouwen. De medische situatie aan boord is nu nog stabiel, maar de mensen zijn uitgeput en op van de spanning.’

Bateau Aquarius
Zaterdagavons op de Aquarius.  © Kenny Karpov/SOS Méditerranée. 9 juni 2018.

Artsen Zonder Grenzen is vooral bezorgd over een aantal mensen die afgelopen weekend bijna verdronken en drenkelingen die onderkoeld waren geraakt. Zijn werden gereanimeerd en worden aan boord nu nauwlettend in de gaten gehouden omdat ze op korte tijd longziekten of longontsteking zouden kunnen ontwikkelen.

21 patiënten hebben ernstige brandwonden opgelopen, nadat ze lange tijd blootgesteld waren aan een giftige combinatie van zeewater en brandstof. Deze patiënten zijn nu stabiel, maar zullen in de komende weken voortdurende wondverzorging en verbandwisselingen nodig hebben. Tot slot zijn er nog een aantal patiënten aan boord met zware verwondingen en bijkomende infecties. Zij hebben zo snel mogelijk chirurgische zorgen nodig, wat niet kan aangeboden worden op het schip.

Zodra de mensen in een veilige haven van boord zijn gehaald, moeten de Europese Unie en haar instituties een manier vinden om landen als Italië te ondersteunen, aangezien vooral zij te maken hebben met de opvang van vluchtelingen, migranten en asielzoekers die via de zee aankomen.

‘Wanhopige mensen die op zee gered werden een ontscheping ontzeggen is geen overwinning’, zegt Aloys Vimard, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen aan boord van de Aquarius. ‘Alle regeringen van de EU en haar instituties moeten landen als Italië ondersteunen, om tot gezamenlijke oplossingen te komen en de onaanvaardbare stilte en passiviteit van de EU-lidstaten te doorbreken.’

Achtergrondinformatie over de reddingen in het weekend van 9 en 10 juni

De 629 mensen aan boord van de Aquarius werden in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juni gered. In een periode van 9 uur voerde de bemanning 6 reddingen uit – allemaal gecoördineerd door het Italiaanse maritiem reddingscoördinatiecentrum MRCC in Rome. De redding van de opvarenden van 2 rubberboten werd kritiek toen 1 van de boten in de duisternis lek raakte, waardoor 40 mensen in het water belandden. Nadat 229 personen van die schepen waren gered, kreeg de Aquarius het verzoek van de MRCC om ook de mensen op te nemen die op 9 juni waren gered door schepen van de Italiaanse marine en kustwacht.

De Aquarius ontving 129 mensen van het Italiaanse kustwachtschip CP 312, gevolgd door 64 anderen van de CP 319 en tenslotte 88 geredden van de CP 267. Het schip de San Giusto assisteerde bij de overdracht van nog eens 119 schipbreukelingen van het koopvaardijschip MV Jolly Vanadio. Het MRCC coördineerde al deze acties vanaf het begin en nam verantwoordelijkheid voor de redding van al deze mensen. Nu echter weigert de MRCC de mensen op de Aquarius te begeleiden naar een veilige haven, ondanks dat een groot aantal drenkelingen oorspronkelijk door de schepen van de Italiaanse marine en kustwacht werden gered.