Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen verzorgt opnieuw patiënten in Somalië

Bijna vier jaar nadat Artsen Zonder Grenzen al haar teams terugtrok uit het land, zijn we weer aan de slag in het Oost-Afrikaanse Somalië. We hervatten de ondersteuning van het regionale ziekenhuis van Mudug, in het semi-autonome gebied Puntland, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid.

In mei werd gestart met de ondersteuning van het voedingsprogramma van het het ziekenhuis; in juni begonnen we ook op pediatrische afdeling te werken. Elke dag worden gemiddeld tien nieuwe patiënten opgenomen in het intensieve voedingsprogramma. Daar zijn al 345 kinderen jongeren dan vijf behandeld tegen ernstige acute ondervoeding. 201 kinderen werden opgenomen met mazelen. In de pediatrische afdeling werden 100 kinderen opgenomen en 2297 poliklinische consulten gehouden. 

Toen Artsen Zonder Grenzen alle teams vier jaar geleden terugtrok na een reeks aanvallen op haar medewerkers, zijn we de situatie in het land nauwgezet blijven opvolgen, om te kijken of het mogelijk was om opnieuw op een veilige manier humanitaire hulp te verlenen. Vandaag herhalen we dat alle in het conflict betrokken partijen hulpverlening aan de Somalische bevolking moeten ondersteunen, en de veiligheid van humanitair personeel moeten respecteren.

Gelet op het verleden, zijn we vandaag zowel voorzichtig als bescheiden. Onze medische hulp in Puntland blijft voorlopig beperkt. Onze aanwezigheid in Somalië, de schaal van onze hulpverlening en de uitbreiding van onze activiteiten zal volledig afhangen van het respect en de steun die we ervaren van alle overheden en gemeenschappen die we helpen.