Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de ontzegging van medische toegang in Jenin tijdens de grootste militaire inval op de Westelijke Jordaanoever sinds 2002
Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) verlenen momenteel noodhulp in de noordelijke stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever na een grootschalige inval van Israëlische troepen in het vluchtelingenkamp van de stad. Sinds 2002 is dit het grootste vluchtelingenkamp in de Westelijke Jordaanoever. Minstens 8 mensen zijn gedood en 91 anderen zijn gewond geraakt tijdens een grond- en luchtaanval waarbij veel mensen schot- en granaatscherfwonden opliepen.
De inval beschadigde bovendien ook de gezondheidsstructuren en verhinderde de medische noodhulp. Verschillende gasbussen kwamen terecht op de binnenplaats van het Khalil Suleiman ziekenhuis, waar AZG sinds 2 uur 's nachts patiënten met schotwonden behandelt.
"De invallen in Jenin worden steeds frequenter en hun intensiteit lijkt nieuwe hoogten te bereiken. We hebben verschillende patiënten gezien met schotwonden in het hoofd en we hebben 55 gewonde patiënten ontvangen," zegt Jovana Arsenijevic, AZG Operations Coordinator in Jenin.
Militaire bulldozers vernielden meerdere wegen naar het vluchtelingenkamp in Jenin. Hierdoor was het bijna onmogelijk voor ambulances om patiënten te bereiken. Tijdens de inval moesten Palestijnse paramedici te voet verder gaan in een gebied met actief geweervuur en drone-aanvallen. Alle wegen die naar het kamp leiden zijn geblokkeerd zolang de militaire operatie duurt, ondanks de patiënten die zorg nodig hebben in het vluchtelingenkamp.
"We zijn al 15 uur aan het werk en er blijven patiënten binnenkomen. Dit is een ongekend lange militaire operatie en toch zijn er nog steeds slachtoffers die we niet kunnen bereiken. Gezondheidswerkers moeten probleemloos bij de patiënten kunnen geraken", zegt Arsenijevic.
Door de inval van 3 juli bedraagt het aantal dodelijke slachtoffers tijdens operaties van de Israëlische strijdkrachten in Jenin dit jaar 48. Nu invallen steeds vaker gebeuren, wordt de medische zorg ook vaker belemmerd.
De invallen van de Israëlische strijdkrachten in Jenin gebruiken vaker luchtsteun wat een zorgwekkende ontwikkeling is bij het gebruik van geweld. Vandaag werden minstens 10 luchtaanvallen gemeld in Jenin.
"De invallen in het kamp Jenin volgen een bekend patroon: ambulances worden geramd door pantserwagens en patiënten en medisch personeel worden routinematig de toegang tot het kamp ontzegd. Het gebruik van aanvalshelikopters en drone-aanvallen in zo'n dichtbevolkt gebied betekent echter een duidelijke toename in intensiteit en is ronduit schandalig," aldus Arsenijevic.
"We zien dat het ziekenhuis waar we patiënten behandelen, getroffen is door traangasbussen. Medische structuren, ambulances en patiënten moeten gerespecteerd worden."
Artsen Zonder Grenzen is sinds 1989 actief in de bezette Palestijnse gebieden en heeft momenteel humanitaire medische operaties in Jenin, Nablus, Hebron en Gaza.