Artsen zonder Grenzen opent kinderziekenhuis in Monrovia, Liberia
Nu het aantal mensen met ebola afneemt in Liberia, werkt Artsen zonder Grenzen aan het heropbouwen van het zorgsysteem in het land. Hoewel er voldoende ebolaklinieken zijn, hebben veel mensen moeite om medische zorg te krijgen voor niet-ebola-gerelateerde ziekten en aandoeningen. Ook het vertrouwen onder de bevolking in de zorg is ernstig beschadigd. Artsen zonder Grenzen heeft onlangs in hoofdstad Monrovia een nieuw kinderziekenhuis geopend en ondersteunt andere ziekenhuizen en klinieken met infectiecontrole.
46 bedden
Het kinderziekenhuis is opgezet in samenspraak met het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid en heeft 46 bedden. Het is uit te breiden naar 100 bedden. Er gelden strikte veiligheidsprotocollen en infectiecontrolemaatregelen om patiënten en medisch personeel te beschermen tegen besmetting met ebola.
Veiligheid medewerkers en patiënten eerste prioriteit
Veel van onze collega’s zijn gestorven aan het virus, omdat zij geen goede training en niet het juiste beschermend materiaal hadden‘Een grondig triageproces, extra beschermend materiaal, meer ruimte tussen de bedden en versterkte ontsmettingsmaatregelen en afvalwerkingsprocedures zijn ingesteld om de staf en hun patiënten veilig te houden,’ zegt Dr. Myriam Deguillen van Artsen zonder Grenzen. ‘Het is cruciaal dat het vertrouwen in de zorg hersteld wordt. De veiligheid van medewerkers en patiënten is daarom onze eerste prioriteit.’
Infectiecontrole
Artsen zonder Grenzen ondersteunt ook het JDJ Memorial ziekenhuis in Paynesville, een buitenwijk van Monrovia, en 23 klinieken in de districten Montserrado en Grand Cape Mount. Daar worden infectiecontrolemaatregelen ingevoerd zodat op veilige wijze medische zorg (waaronder kraamzorg) gegeven kan worden. ‘Ebola heeft ons een harde les geleerd,’ zegt Beatrice Jlaka, verpleegkundige in het JDJ Memorial ziekenhuis. ‘Veel van onze collega’s zijn gestorven aan het virus, omdat zij geen goede training en niet het juiste beschermend materiaal hadden. Om hen te eren, moeten we veilig werken.’
Testen op ebola
Op 20 maart werd een met ebola besmet persoon opgenomen in Monrovia. De patiënt stierf enkele dagen later. ‘Ons eerste doel is om mensen zo snel mogelijk te testen op ebola,’ zegt medisch teamleider Dr. Hanna Majanen. ‘De meeste van onze patiënten hebben geen ebola, maar zij moeten wel getest worden voordat we ze kunnen behandelen.’ Helaas zijn er nog geen sneltesten voor ebola. Daardoor gaat kostbare tijd verloren terwijl patiënten op testuitslagen wachten. Voor mensen met ernstige malaria of tyfus of voor vrouwen met zwangerschapscomplicaties kan dat dramatische gevolgen hebben.