Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen mag deel activiteiten Myanmar hervatten


De Nederlandse tak van Artsen Zonder Grenzen mag een deel van haar activiteiten in Myanmar komende maandag (3 maart) hervatten. Die toezegging heeft de organisatie gekregen van de minister van Volksgezondheid en die van Binnenlandse Zaken na gesprekken op 28 februari.

Myanmar; 2013. © Aye Pyae Sone
Myanmar; 2013. © Aye Pyae Sone

Op donderdag 27 februari droeg de regering de Nederlandse tak van Artsen Zonder Grenzen op alle activiteiten in het land stop te zetten. Daarop sloot de organisatie al haar klinieken op 28 februari en bleven patiënten verward en wanhopig achterlaten.

De Nederlandse tak van Artsen Zonder Grenzen ziet de toezegging van gisteren als een bemoedigende stap, maar blijft grote zorgen houden over het lot van de tienduizenden kwetsbare mensen in de deelstaat Rakhine, waar een medisch-humanitaire crisis heerst.

De klinieken van de Nederlandse afdeling in Rakhine zijn sinds 27 februari gesloten, nadat de overheid van de deelstaat mondeling hadden meegedeeld dat de activiteiten moesten worden opgeschort.

Voor de opschorting bood Artsen Zonder Grenzen een breed scala aan medische zorg op negen locaties in Rakhine, waarbij iedereen werd behandeld die niet de benodigde hulp kon krijgen. Artsen Zonder Grenzen kijkt uit naar het voortzetten van de dialoog met de regering van Myanmar om te garanderen dat levensreddende medische zorg degenen blijft bereiken die die nodig hebben.