Sociale media

  • NL
Open the menu

Aquarius mag aanmeren in Malta

De Aquarius heeft woensdag formeel toestemming gekregen van de Maltese autoriteiten om de haven van Valletta binnen te varen. Artsen Zonder Grenzen is opgelucht dat er nu een veilige plaats voor de 141 kwetsbare mensen aan boord van het reddingsschip.

Veilige haven

Afgelopen vrijdag redden we 141 mensen op de Middellandse Zee. Onze eerste prioriteit was om zo snel mogelijk een veilige haven voor hen te vinden, in overeenstemming met het internationaal zeerecht. Malta is een van de dichtstbijzijnde veilige plekken. Doordat we daar nu aan wal gaan, voorkomen we dat de mensen langer gestrand zijn op het reddingsschip. We verwelkomen ook het nieuws dat Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Spanje hebben toegezegd de mensen op te vangen.

Langetermijnoplossingen humanitaire crisis hard nodig

De Aquarius kan nu verdergaan met het verlenen van hulp aan mensen die gevaar lopen op de Middellandse Zee. Langetermijnoplossingen voor de humanitaire crisis op de Middellandse Zee zijn nog steeds hard nodig. Dat is de verantwoordelijk van de Europese Unie en we kijken uit naar meer concrete voorbeelden van Europees leiderschap en solidariteit. We blijven erg verontrust over de situatie in het mediterrane gebied en de toekomst van humanitaire actie op zee.