Sociale media

  • NL
Open the menu

Afghanistan: Ziekenhuis overspoeld door gewonden na hevige gevechten in Kunduz


Het traumacentrum van Artsen Zonder Grenzen werd maandag 28 september overspoeld door gewonden na hevige gevechten tussen de overheidstroepen en de oppositie in Kunduz. Artsen Zonder Grenzen verzorgde al 171 gewonden, onder hen 46 kinderen. Vijftig slachtoffers kwamen in kritieke toestand toe. De meeste patienten hadden schotwonden; de chirurgen behandelden voornamelijk slachtoffers met wonden in de buikstreek, de ledematen en aan het hoofd.

Het traumacentrum van AZG in Kunduz, Afghanistan. © Mathilde Vu/MSF
Het traumacentrum van AZG in Kunduz, Afghanistan. © Mathilde Vu/MSF

"Het ziekenhuis wordt overspoeld met patiënten", zegt Guilhem Molinie, landverantwoordelijke van AZG in Afghanistan. "We hebben het aantal plaatsen snel opgetrokken van 92 naar 110 om de influx van patiënten het hoofd te bieden, maar de gewonden blijven toekomen. We hebben 130 patiënten verspreid over de verschillende afdelingen, in de gangen en zelfs in de bureaus. Het ziekenhuis heeft haar maximumcapaciteit bijna bereikt. We zijn erg bezorgd dat we een nieuwe stroom patiënten niet aan zullen kunnen indien de gevechten blijven voortduren".

Onafgebroken doorwerken

De Afghaanse en internationale teams van Artsen Zonder Grenzen werken onafgebroken verder. Er vonden 43 operaties plaats, tot laat in de nacht. Ook dinsdag bleven er gewonden toekomen. De medische post van AZG in het district Chardarah op 15 km van Kunduz, verwees eveneens verschillende patënten in kritieke toestand door naar het ziekenhuis. Om de medische zorg te kunnen blijven garanderen werd in allerijl medisch materiaal en geneesmiddelen per vliegtuig en met vrachtwagens naar Kunduz gestuurd.

"We staan in contact met alle betrokken partijen van dit conflict, er werd ons gegarandeerd dat ons medisch personeel, de patiënten, het ziekenhuis en de ziekenwagens zullen worden gerespecteerd,", verklaart Molinie. "Aangezien het provinciaal ziekenhuis momenteel niet functioneel is, is het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen op dit moment  het enige traumacentrum van de regio waar slachtoffers terecht kunnen".

Levensreddende zorg

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is de enige medische voorziening in zijn soort in Noordoost-Afghanistan; er wordt dringende en levensreddende operatieve zorg verleend. Onze dokters behandelen iedereen op basis van hun medische noden, ongeacht hun etnische achtergrond, geloofsovertuiging of politieke voorkeur.

Artsen Zonder Grenzen begon in 1980 te werken in Afghanistan en ondersteunt er vandaag het ziekenhuis van Ahmad Shah Baba-ziekenhuis ten oosten van Kaboel en de kraamafdeling in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi, in het westen van Kaboel. Ze steunt eveneens het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, in de provincie Helmand. In het oosten, in Khost, heeft Artsen Zonder Grenzen een kraamkliniek.