Sociale media

Open the menu

Aardbevingen in Turkije en Syrië: een week later

Een week geleden troffen krachtige aardbevingen het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië. Er viel een schokkend aantal doden en gewonden en de schade aan de infrastructuur in beide landen is enorm.

Mensen ruimen puin
Aardbeving, provincie Idlib, noordwest Syrië. Februari 2023 ©AZG

Wat kunnen we jullie alvast vertellen?

Turkije

Op dit moment brengen we in kaart waar onze hulp in Turkije het hardst nodig is. Ook kijken we samen met de autoriteiten waar behoefte aan is. En hoe we zo snel mogelijk toegang krijgen tot de getroffen gebieden. Hiervoor zijn onze teams in Hatay, Gaziantep en Diyarbakir: de drie steden die het zwaarst getroffen lijken.

Noordwest-Syrië 

Noordwest-Syrië verkeert al in een nijpende humanitaire situatie als gevolg van bijna 12 jaar oorlog en de verergerde effecten van de economische situatie, de Covid-19 pandemie en meer recentelijk, de uitbraak van cholera. Deze aardbeving maakt de situatie nog moeilijker. Het medische- en gezondheidszorgsysteem was al erg kwetsbaar en afhankelijk van humanitaire hulp. Er zijn ook Syrische vluchtelingen die zich in het getroffen gebied in Turkije bevinden. Turkije heeft namelijk de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld, waaronder meer dan 3,7 miljoen Syriërs volgens de VN-vluchtelingenorganisatie.

Wat deed Artsen Zonder Grenzen tot nu toe?

  • Ondersteunen van 30 ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen door middel van donaties van noodkits, traumakits, medische benodigdheden en dekens; zoals: voorzieningen in o.a Azaz, Afrin, Mare' en Bab El Hawa. 
  • Er werd medisch personeel gestuurd, zoals chirurgen, om ziekenhuizen te ondersteunen bij de opvang van gewonden.  
  • In 4 gezondheidsvoorzieningen (ziekenhuizen en klinieken) in het gouvernement Idlib behandelen we gewonde patiënten. De capaciteit van de ziekenhuizen waar we werken werd vergroot door triagetenten toe te voegen aan de buitenafdelingen.
  • We hebben onze ambulances ingezet en we ondersteunen 90 ambulances om het vervoer van patiënten die noodhulp nodig hebben te vergemakkelijken naar de dichtstbijzijnde gezondheidsvoorzieningen.
  • In drie opvangcentra in de stad Idlib en omgeving werden er mobiele klinieken opgezet om essentiële medische diensten aan te bieden 

Hulp bieden aan getroffen gezinnen:

  • Met lokale partners hebben we in het gouvernement Aleppo voedsel en dekens uitgedeeld aan meer dan 500 gezinnen in de opvangcentra in Afrin.
  • Meer dan 450 kits, zoals; hygiëneartikelen, keukenkits, winterkits en dekens, werden uitgedeeld aan de getroffen mensen in Jindires, een van de zwaarst getroffen steden en aan gezinnen in opvangcentra in Azaz en Mare' en omliggende dorpen.
  • In het westen van Idlib hebben we 2.500 dekens, plastic zeilen en 100 winterkits uitgedeeld aan gezinnen. 
  • Onmiddellijke noodhulp degenen die in dit koude weer geen onderdak hebben, blijft een prioriteit voor ons team. We zullen de behoeften blijven evalueren en onze reactie daarop aanpassen.

Volgens op Twitter en LinkedIn en blijf op de hoogte.