Sociale media

Open the menu

Het verhaal van 10 jaar conflict in Syrië, jaar na jaar

Al 10 jaar lang, sinds het begin van de oorlog in Syrië, worden de levens van de Syrische bevolking bedreigd. Wat begon als lokale protesten in 2011, groeide op een jaar tijd uit tot een grootschalige oorlog. In de loop van 10 jaar werden 12 miljoen Syriërs gedwongen de oorlog te ontvluchten en hun huizen achter te laten, vaak meerdere keren. De helft (!) van de Syrische bevolking (van voor het conflict) woont intussen niet meer in hun eigen huis. Het is de grootste ontheemdencrisis van deze eeuw, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Velen van hen zijn vandaag nog steeds ontheemd.

Kapotgeschoten steden, gebombardeerde ziekenhuizen, de helft van het hele land op de vlucht

Straten, huizen, winkels, markten kapotgeschoten of gebombardeerd… Tien jaar oorlog heeft volledige steden in de as gelegd. Ook de ziekenhuizen en zorgcentra, waardoor ook het relatief goed functionerende Syrische gezondheidssysteem compleet is verwoest. Honderden medische faciliteiten zijn gebombardeerd, heel veel medisch personeel gedood of gevlucht. In grote delen van het land is er nog steeds een schrijnend tekort aan medische zorg, de noden onder de bevolking enorm.

Van in het prille begin hebben onze teams gereageerd op de crisis in Syrië. In verschillende regio’s hebben we medische voorraden geleverd, ziekenhuizen ondersteund, mobiele klinieken opgezet, en steun gegeven vanop afstand in gebieden waar we niet rechtstreeks bij konden. Ook vandaag nog. En ook in verschillende buurlanden helpen we nog steeds duizenden Syrische vluchtelingen met medische bijstand.  

Jaar per jaar schetsen we een beeld van tien jaar verschrikkelijk conflict. Je leest hoe we doorheen de jaren onze reactie organiseerden en aanpasten en hoe de humanitaire en medische noden van miljoenen Syriërs in de jaren alleen maar leken toe te nemen. We nemen je hieronder uitvoerig mee naar de extreme gebeurtenissen van 2011- 2015, en geven je een unieke inkijk in wat zich afspeelde tussen 2016-2021.