Sociale media

Open the menu

Ebola-urgentie in Congo

Dossier

Ebola-urgentie in Congo

We hebben jouw hulp nodig om de epidemie een halt toe te roepen.

Bijgewerkt op di, 07/02/2019 - 15:33

 

Ebola-urgentie in Congo

Het dodelijke ebolavirus slaat opnieuw toe in de Evenaarsprovincie van de Democratische Republiek Congo. 

Op 29 mei werden er reeds 25 sterfgevallen geteld. Het aantal gevallen met symptomen van hemorragische koorts liep op tot 54 en laboratoriumtests bevestigen 35 gevallen van ebola. 

De alertheid is groot aangezien de ziekte een stedelijk gebied van meer dan een miljoen inwoners bedreigt. De alarmfase is daarom maximaal. De medische en niet-medische behoeften, zowel op vlak van personeel en logistiek, zijn enorm en AZG is volledig afhankelijk van de steun van haar donoren.

AZG VERSTERKT HAAR INTERVENTIE IN CONGO

De teams van AZG kwamen onmiddellijk in actie: 2 isolatiezones en 2 ebolabehandelingscentra werden opgezet in de getroffen steden (Bikoro en Mbandaka). We bereiden ons voor op het ergste en verstuurden al 50 ton materiaal (medische kits, ontsmetting- en beschermingkits, waterbehandelingskits en logistieke kits). AZG bestrijdt de kern van de ebola-uitbraak met de volgende aanpak:

  • De isolatie en behandeling van patiënten
  • Het identificeren en opvolgen van mensen die in contact zijn geweest met ebolapatiënten
  • Sensibilisering van de bevolking
  • Veilige begrafenissen
  • Actief op zoek gaan naar patiënten
  • Ondersteuning van de normale gezondheidszorg (voor patiënten met andere aandoeningen dan ebola)

Dit alles moet de verspreiding van de ziekte beperken.

AZG en Epicentre (de onderzoekstak van de organisatie voor epidemiologische studies) werken nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie om een vaccinatiecampagne tegen Ebola te organiseren (rVSVDG-ZEBOV-GP ) en ondernemen verdere actie om de uitbraak onder controle te houden.

We zetten alles op alles om deze epidemie een halt toe te roepen. Ook jij kan helpen door een gift te doen. De snelheid van je steun is cruciaal!

1 / 5

Dit is de negende ebola-uitbraak in Congo in de afgelopen 40 jaar. Tot nu toe hebben alle epidemieën plaatsgevonden op moeilijk bereikbare en afgelegen locaties. Deze keer zien we bevestigde gevallen in Mbandaka, een havenstad van één miljoen inwoners, wat zeer verontrustend is.

Al bijna dertig jaar helpt AZG bij alle epidemieën van hemorragische koorts. We hebben zo een unieke expertise opgebouwd en het beschermingsmateriaal en de maatregelen om een epidemie onder controle te krijgen op punt gesteld. AZG werkt nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid en andere organisaties om op een gecoördineerde, aangepaste en snelle manier de verspreiding van Ebola te stoppen.

Als humanitaire organisatie die noodhulp verleent, staat AZG aan de frontlijn bij deze enorme uitdaging. Mede dankzij jou kunnen we ebola verslaan. Bedankt voor je hulp!

Doe een gift

De Ebola-epidemie in de DR Congo in 2018 : volg hier de dagelijkse ontwikkelingen

ARTSEN ZONDER GRENZEN VERSTERKT HAAR INTERVENTIE TEGEN DE EBOLA-EPIDEMIE IN CONGO

De ebola-epidemie breidt zich uit in de provincie Equateur, met een nieuw bevestigd geval in de stad Mbandaka. Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen zijn momenteel aanwezig in Mbandaka en hebben een isolatiezone afgebakend in het belangrijkste ziekenhuis van de stad, alsook in het Bikoro-ziekenhuis. De teams bouwen verder 2 behandelingscentra voor patiënten met Ebola.

Lees verder

Noodhulpfonds

Onze directe respons op noodsituaties zoals de ebola-uitbraak in de DR Congo is mogelijk dankzij je donatie aan ons noodhulpfonds.

Dit fonds biedt ons de mogelijkheid om meteen in actie te komen wanneer een noodsituatie zich voordoet. We vragen je om je gift te mogen aanwenden waar de nood het hoogst is en danken je hartelijk voor uw vertrouwen. Wanneer een noodsituatie zich voordoet, biedt AZG je de mogelijkheid om te doneren aan ons noodhulpfonds.

Het aantal noodsituaties, de schaal ervan en de onvoorspelbare evolutie vereisen dat we de budgetten van elke interventie voortdurend opnieuw afstemmen. We willen niet riskeren om het ene slachtoffer boven een ander te bevoordelen. Dankzij uw loyaliteit handelen we waar en wanneer het nodig is!