Sociale media

Open the menu

Tadzjikistan

In Tadzjikistan werkt Artsen Zonder Grenzen samen met het ministerie van Volksgezondheid om de toegang tot de behandeling van tuberculose en hiv voor kinderen en hun familieleden te verbeteren.

We steunen de implementatie van een project voor de behandeling van tuberculose bij kinderen en hun familieleden in Dushanbe, met specifieke aandacht voor resistente tuberculose. Kinderen zijn uiterst vatbaar voor tuberculose, en het is bijzonder moeilijk om de pediatrische vormen van de ziekte vast te stellen en te behandelen.

Artsen Zonder Grenzen en het Tadzjiekse ministerie van Volksgezondheid ontwikkelden een zorgmodel dat niet alleen innovatief en patiëntgericht is, maar ook bijzonder doeltreffend. Dankzij onze integrale aanpak kunnen we verdachte gevallen opsporen en testen, geneesmiddelen op maat doseren en toedienen, en eventuele bijwerkingen opvolgen en beheren. Bovendien helpen onze teams de patiënten om hun behandeling vol te houden. Ze bieden speltherapie, sensibiliseren interne patiënten, en bieden psychosociale en nutritionele bijstand. We werkten samen met het ministerie van Volksgezondheid om nieuwere geneesmiddelen, zoals bedaquiline en/of delamanid, en kortere behandelingsperiodes in te voeren. In 2018 startten 20 patiënten met een kort behandelingsregime en 30 patiënten met nieuwere geneesmiddelencombinaties.

Tegen het einde van het jaar hadden 262 patiënten – onder wie 206 jonger dan 18 – een behandeling gekregen als deel van dat programma. Daarnaast voorzagen onze teams opleidingen voor 878 dokters, verpleegkundigen en ander verzorgend personeel, en 26 vrijwillige gemeenschapswerkers.

We werken ook samen met het ministerie van Volksgezondheid voor het hiv-project voor kinderen en hun familieleden in Kulob, om gevallen van hiv op te sporen en de behandeling van kinderen en hun familieleden te starten. Met het project willen we opportunistische infecties diagnosticeren en behandelen, de overdracht van moeders op kinderen voorkomen, psychosociale ondersteuning bieden, en inzetten op infectiebeheersing om de overdracht van bloedoverdraagbare aandoeningen te voorkomen.

In 2018 leidden we 1.118 zorgprofessionals op en introduceerden we met succes twee nieuwe screeningtools voor de opsporing van hiv bij kinderen, waarvan er een in heel het land werd gebruikt. Dankzij de verbeterde opsporing van ziektegevallen konden 26 patiëntjes met een behandeling starten.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!