Sociale media

Open the menu

Eswatini (voormalig Swaziland)

Ondanks de daling van het aantal nieuwe besmettingen met en het aantal dodelijke slachtoffers van hiv en tuberculose (tbc) in Eswatini, het voormalige Swaziland, blijft het moeilijk om de verdere verspreiding in te dijken.

Bijna een derde van de volwassenen in Eswatini is met hiv  besmet, wat hen dan weer kwetsbaarder maakt voor tbc en andere infecties. In het licht daarvan bleef Artsen Zonder Grenzen in 2018 het ministerie van Volksgezondheid bijstaan voor preventie en zorg in de regio Shiselweni. Een aantal langlopende activiteiten werd aan het ministerie en partnerorganisaties overgedragen, waaronder ons project in de regio Manzini, dat in 2010 als noodinterventie werd opgezet.

In Eswatini leggen we de nadruk op gemeenschaps- en patiëntgerichte zorgmodellen, naast wat bekendstaat als een ‘test and start strategy’. Volgens die strategie wordt meteen na de diagnosestelling een antiretrovirale behandeling gestart, ongeacht de klinische criteria.

We bieden naast gemeenschapsgerichte diagnoseprogramma’s voor hiv en tbc ook een orale hiv-zelftest aan voor moeilijker bereikbare bevolkingsgroepen, zoals sekswerkers en mannen die seks hebben met andere mannen. Personen die een verhoogd risico lopen op een hiv-besmetting beschermen we via pre-expositieprofylaxe of PrEP. In 2018 hebben in totaal 5.296 personen een zelftest afgelegd en beschermden we 468 mensen via PrEP.

Onze teams bieden gespecialiseerde integrale zorg aan hiv-patiënten, inclusief tweede- en derdelijnsbehandelingen met ARV’s voor patiënten bij wie een eerdere behandeling niet werkte. We bieden ‘point-of-care screenings’ en behandelingen aan voor andere ziekten, waaronder baarmoederhalskanker, resistente tuberculose en cryptokokkenmeningitis, die vaak voorkomen bij hiv-patiënten.

In 2018 werden 1.610 vrouwen gescreend op baarmoederhalskanker. 8% van hen testte positief. Van die bevestigde gevallen kreeg 67% een behandeling. 26 patiënten kregen een profylactische behandeling tegen cryptokokkenmeningitis.

 

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!